Frissen Vasból

2021.07.18. 07:00

A világhírű Sidor Jurij mérnök-fizikus Szombathelyen telepedett le a családjával

Két nemzetközi rangú elismerést kapott az utóbbi időben prof. dr. Sidor Jurij egyetemi tanár, az ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézetének igazgatóhelyettese, gépészmérnök BSc szakfelelős. Az oklevelekkel legújabb kutatásait ismerték el.

Merklin Tímea

Jurij Sidor a feleségével, Andival és kislányaikkal, az ötéves Krisztinával és a kétéves Annával

Fotó: VN/Rabi Kitti

A mérnök-fizikus világhírű lett az innovatív gyártástechnológiák és folyamatok modellezése területén (ezen a területen 2008-tól tevékenykedik), és azzal a képletével, amelynek több mint 80 év során nem volt megoldása. A kidolgozott megoldás által kimutatta, hogy igenis, a bonyolult alakú kristálytani szál egyszerre több helyen is előfordul a torzított kristálytani Euler térben.

Prof. dr. Sidor Jurijt két nemzetközi szervezet is oklevéllel tüntette ki az utóbbi fél évben, mert munkájával jelentősen hozzájárult a szakterület fejlődéséhez, és meghívták elő­adást tartani. Tavaly októberben „Az alumíniumötvözetek termomechanikus feldolgozásának szabása numerikus megközelítésekkel” címmel tartott „meghívott előadást” a korszerű anyagok előadás-sorozat (Advanced Materials Lecture Series) keretében.

A programot a Svéd Korszerű Anyagok Nemzetközi Szövetsége szervezi (International Association of Advanced Materials, IAAM). A tudományos életben az IAAM meghívott előadás az egyik legmagasabb kategóriájú előadás, amit a szövetség ajánl fel a tagoknak a korszerű anyagok előadás-sorozat részeként. A szövetség minden évben megtisztel számos olyan tudóst és kutatót, aki hosszú ideje hozzájárul az anyagok fejlesztéséhez, a globális kiválósághoz, és 2020-ban Sidor Jurij is a Korszerű Anyagok Nemzetközi Szövetségének tagja lett.

Jurij Sidor a feleségével, Andival és kislányaikkal, az ötéves Krisztinával és a kétéves Annával
Fotó: VN/Rabi Kitti

Hasonlóan ehhez, a mérnök-fizikus 2021-ben is lépett egyet előre: „Polikristályos rendszerek számítógéppel segített tervezése” címmel plenáris előadást tartott az Anyag- és mérnöki tudományok és technológiák online nemzetközi konferencián. A Vebleo (online konferenciák és előadások szervezője) szövetség tagja lett májusban.

Jurij Sidor továbbra is az innovatív gyártástechnológiákkal és folyamatok modellezésével foglalkozik, és ezen belül a szerkezet fejlődésének kristálytani aspektusaival.

– 2021 márciusában szerveztek egy ICOTOM-19 online konferenciát Japánban, ahol előadást tartottam, a „Textúra kialakításának modellezése és a tulajdonság becslése” szekció szervezője és elnöke voltam. Ez a magas rangú nemzetközi konferenciasorozat az ­1960-as évek óta zajlik. 2008-ban csatlakoztam hozzájuk, eleinte mint előadó, később mint szervező. Már két alkalommal szerveztem szekciót, először Drezdában 2014-ben, majd Oszakában 2021-ben – tudtuk meg Jurij Sidortól, aki hat nyelven beszél: magyarul, ukránul, szlovákul, angolul, oroszul és hollandul.

A kutató a sokszínű nyelvtudásra már egészen fiatalon szert tett, hiszen az élete és a munkája is úgy alakult, hogy szükség volt rá. Jurij Sidor Kárpátalján született, Ungváron járt egyetemre, Kassán doktorált. Dolgozott Szlovákiában, Hollandiában, Belgiumban és Kínában. A neve Magyarországon Szidor Györgynek írható, hat éve él Szombathelyen. Akkor költözött ide, amikor indult a gépészmérnökképzés, ezen a szakon anyagtudományi tárgyakat tanít.

Egyes tanítványai különleges szerencsének nevezik, hogy Jurij Sidort a tanáruknak mondhatják, a közös munka rendkívül eredményes. Több gépész BSc hallgatónak ő a tudományos diákköri témavezetője; Bátorfi János György MSc hallgató 1. helyezést ért el a XXI. Erdélyi Műszaki Tudományos Diákköri Konferencián 2020-ban. Bátorfi János György a kutatásait PhD hallgatóként folytatja Jurij Sidor vezetése alatt. Ezenkívül Pál Gyula harmadéves és az indiai származású Purnima Chakravarty másodéves PhD hallgatóknak is ő a témavezetője. Hallgatói a szerkezet kialakulásának technológiai és kristálytani aspektusait vizsgálják kísérleti és numerikus megközelítések révén.

Jurij Sidor hat év elteltével úgy értékeli, hogy Szombathely jó választás volt a letelepedéshez.

– Mindent nulláról kezdtünk 2015-ben, és lehetőség adódott új oktatási és kutatási infrastruktúrát fejleszteni. Nagyon büszke vagyok az általam tervezett és felépített anyagtudományi laborokra, melyek korszerű anyagvizsgálati berendezésekből állnak. Jelenleg EFOP alprojektet vezetek, és ezenkívül több rövid ipari projektet vezettem, amelyek keretében a helyi partnercégek által definiált problémák megoldásán dolgoztam – mondta Jurij Sidor, aki kérdésünkre a ma­gánéletéről is szívesen mesélt.

– A feleségem, Andi kárpátaljai, és Nagyszőlősön találkoztam vele hét évvel ezelőtt. Szombathelyen esküdtünk 2015-ben. Közgazdasági mester végzettsége van, és jelenleg kereskedelmi ügyintézőként dolgozik. Mióta letelepedtünk, két gyermekünk született: Krisztina 5, Anna 2 éves. A két kislányom végtelen öröm, boldogság, és energiafeltöltést jelentenek számomra.

Ha megkérdezzük a kutatót arról, hogy miként kapcsolódik ki a képletek és a nanomérések világából, azt feleli: úgy, hogy a szabadidejét a családjával tölti, és figyeli, hogy napról napra hogyan fejlődnek a kislányai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában