A templom most új arcát mutatja

2021.07.08. 16:00

Az ember mindig belebotlik valamibe: helybeli impressziók a Jáki Művésztelepen – fotók

Szombattól újra képzőművészektől mozgalmas a település központja, az iskola és a templom környéke. Negyedik alkalommal adtak egymásnak találkozót a Jáki Művésztelep résztvevői.

Tersztyánszky Krisztina

Valójában már hat éve, hogy megszületett az alkotótábor ötlete, elsősorban Káli István helyi vállalkozó elgondolása alapján. Az egyház, az önkormányzat és az egyéb támogatók jóvoltából több mint tucatnyi képzőművész tölt el ilyenkor egy hetet a településen, a műemlék templom és környéke által adott inspirációból és a közösség erejéből táplálkozva. Az itt készült műveket ősszel kiállítják, s az egyes művészek a támogatóknak is egy-egy alkotással hálálják meg a szíves vendéglátást. A tavalyi év más volt: a pandémia miatt a művészek plakátokat alkottak, amelyeket az ablakokban, kirakatokban elhelyezve végül is egész évben jelen voltak a község életében.

Az ország különböző pontjairól érkező művészek, akiknek köre az eddig eltelt évek alatt szinte változatlan, az általános iskola termeiben, padjainál közösségben, egymás munkáját figyelve, egymástól is tanulva készítik a műalkotásokat. Kun Péter, aki a Nógrád megyei Kazárról érkezett, elmondja: nincs kötött téma, mindenki a saját területén dolgozhat. Ennek ellenére a művésztelep alkalmából mindenkit elragad a hely szelleme, a helyi színek és motívumok.

– Sokat sétálunk és az ember mindig belebotlik valamibe – mondja. – Lehet az egy forma, egy épület, egy szituáció, vagy akár egy ember, ahogy az idén felfedeztük és magunk közé hívtuk Kovács Gábor szobrászművészt.

Az egri Bugyi István elmondja: a korábbi években nagyon szorosan kötődött a templomhoz. Most inkább sétálgat, fotózgat a településen, ezeket az élményeket írja majd át a saját látásmódja szerint, és készíti el a záró kiállításra. Pont az a jó itt – magyarázza –, hogy figyeljük egymást, megvitatjuk a képeket.

A művésztelep művészeti vezetője, Mátyássy Gábor megerősíti: a tábor miliőjében, felszabadultságában olyan művek is megszülethetnek, amikre máskor az alkotónak nincs ideje. Többen is próbálkoznak itt olyan kifejezésmóddal, ami korábban idegen volt tőlük. Az, hogy a műemlék templomot most épp restaurálják, sajátos színezetet ad az alkotó munkának is. Soha vissza nem térő lehetőség a titkait feltáró templom részleteit fotózni, a feltárás eseményeit első kézből megismerni. Mivel a művészek a restaurátor szakemberekkel egy szálláson laknak, bőven adódik alkalom egymás munkájába bepillantani.

Remek ötletnek bizonyult, hogy mivel a művésztelep valamennyi alkotója egyben tanít is, alkotótábort hirdessenek a környék tehetséges gyerekeinek. A vendégművészek felváltva ismertetik meg a diákokat az általuk használt technika – rajz, grafika, festés, tűzzománc, szobrászat – mesterfogásaival. A záró kiállításon a gyermekalkotások is nyilvánosságot kapnak.

A Jákra „költöző” művészeknek szombaton bemutatkozó kiállításuk nyílt a művelődési házban. A sokszínű anyagban újdonságként jelennek meg a jászapáti Tajti Erzsébet viseletei, aki a tervek szerint a művésztelep ideje alatt egy jáki pár öltözékét is el fogja készíteni, jellegzetes helyi viseletből.

Kiemelt képünkön: Varga Kinga munka közben a negyedszer megszervezett művésztelepen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában