adócsalás

2021.07.13. 17:39

Budai Gyula szerint Czeglédy mártírszerepet játszik

Tagadta Czeglédy Csaba az általa irányított Human Operator Zrt. ellen megfogalmazott vádakat a Kecskeméti Törvényszéken. Budai Gyula szerint a szombathelyi politikus „mártírszerepet” játszik.

VN/MTI

Szeged, 2018. március 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az elõzetes letartóztatásáról döntõ nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy elõzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselõt március 1-jén engedték ki a börtönbõl, miután képviselõjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét õrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta elõzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Forrás: MTI

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Czeglédy Csaba továbbra is „mártírszerepet” játszik a bíróságon, ahol az a legfontosabb mondanivalója, hogy koncepciós eljárást folytat ellene a Fidesz, és mindenképpen el akarják ítélni – jelentette ki Budai Gyula a Kecskeméti Törvényszék előtt a Human Operator Zrt.-hez kötődő bűnszervezet tárgyalásához kapcsolódóan hétfőn.

Budai Gyula szerint Czeglédy Csaba egyrészt arra játszik, hogy 2022-ig ne szülessen jogerős ítélet az ügyében, az ellenzéki vezetők pedig azt ígérhették neki, hogy ha 2022-ben megnyerik a választást, egy esetleges amnesztia révén mentesülhet „a büntetéshez fűzött hátrányok alól” – fogalmazott. A képviselő ugyanakkor teljesen egyértelműnek nevezte, hogy „Czeglédy Csaba kezét a baloldal elengedte”. Ennek legékesebb példája szerinte az, hogy Szombathelyen a Demokratikus Koalíción (DK) kívül senki nem támogatja az előválasztáson. Ungár Pétert az LMP, az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik is támogatja, ami szintén azt jelenti, hogy „Czeglédy Csaba személye kezd kellemetlenné válni a baloldalon” – tette hozzá.

Budai Gyula kiemelte: Czeglédy Csabát érintően nemcsak a Kecskeméti Törvényszék előtt folyik büntetőeljárás, hiszen zajlik az „Ördög ügyvédjével” kapcsolatos eljárás, amelyben szintén gyanúsított. Hozzáfűzte, ő maga két büntetőfeljelentést is tett a Czeglédy Csaba által Gyurcsány Ferenc feleségével, Dobrev Klárával kötött kölcsönszerződések miatt. Mindezek szerinte „azt bizonyítják, hogy Czeglédy Csaba nem a legtisztességesebb úton jár el, és ezért már kellemetlen a baloldali ellenzéknek” – számolt be a távirati iroda.

A szombathelyi önkormányzati képviselőként és bizottsági elnökként is dolgozó elsőrendű vádlott és társai ellen költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség 2019. februárban a Szegedi Törvényszéken. Az MTI tudósítása szerint Czeglédy Csaba hétfőn kijelentette, hogy a kezdetben kft.-ként, majd zrt.-ként működő Human Operator legális vállalkozás volt, átlátható működéssel.

A Surányiné Pólik Edina vezette tanács előtt zajló tárgyaláson Czeglédy azt mondta: a Human Operator munkaerőt is kölcsönzött, alkalmi munkavállalókat és munkaerőt közvetített, illetve „fejvadászattal” is foglalkozott.

Legálisan működő gazdasági társaságként nem lehetett bűnszervezet is egyben – mondta Czeglédy, aki emlékeztetett, 2006 őszétől 2010 őszéig Szombathely alpolgármestereként tevékenykedett, a választások elvesztését követően azonban ügyvédi pályára lépett, mivel közben befejezte jogi tanulmányait. Ez a tevékenység az önkormányzati képviselőséggel nem összeférhetetlen, de a Human Operator Kft. ügyvezetői posztjával igen, ezért is váltottak társasági formát – közölte.

A távirati iroda tudósításából az is kiderült: a Szegedi Törvényszék két tanácsa korábban húsz vádlott vonatkozásában előkészítő ülést tartott, közülük hét – a bűnösségét beismerő és az ügyészséggel egyezséget kötő – vádlott ügyében jogerős döntést is hozott. A bíróság a vádlottakra másfél és három év három hónap közötti börtönbüntetést szabott ki úgy, hogy hárman nem bocsáthatók feltételes szabadságra.

Tavaly januárban a Szegedi Törvényszék valamennyi büntető ügyszakos bírája elfogultságot jelentett be, ezért a Szegedi Ítélőtábla az eljárás lefolytatására a Kecskeméti Törvényszéket jelölte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában