Vígopera

2021.07.28. 07:00

Carmen és Az énekmester Kőszegen

Augusztus 18-án Bizet Carmenjét adja elő a Jurisics-várban az Opera Mobile Graz kamaraegyüttese; augusztus 29-én Paisiello Az énekmester című vígoperáját hallhatjuk.

Tóth Kata

Szőke Csaba énekes (bariton) előadásában a Carmen Torreádor-dalára hangolódtak tegnap az opera-előadást beharangozó sajtótájékoztató résztvevői. Kiss Márton zongoraművész kísért, majd beszélt a tervezett opera-keresztmetszet lényegéről. Nem lesz zenekar: az elő­adáson egy zongora helyettesíti, mellette a fuvola szólal meg. A két hangszer adja a hátteret a négy énekesnek: közülük Szőke Csaba énekli Escamillo, a torreádor és Morales szakaszvezető szerepét; Sáfrány Éva (mezzoszoprán) lesz Carmen; Litscher-Nagy Zsuzsanna fuvolán, Kiss Márton zongorán kísér. Az Opera Mobile Graz formációt említve azt emelte ki: közelebb akarják hozni az opera műfaját a közönséghez. Kevés szereplős, a közönség számára ismert műveket dolgoznak fel.

Gráf Zsuzsanna Liszt Ferenc-díjas karnagy, Kőszeg díszpolgára évtizedek óta Kőszegre szervezi szakmai táborait az általa alapított Angelica Leánykarral. Az idén is jönnek, augusztus 29-én barokk víg­operával készülnek a vár színpadára: Paisiello Az énekmester című darabjával Romhányi József fordításában. – Kőszegen több operát színre vittünk már. Reméljük, sokan eljönnek az előadásokra, és sikerül visszahoznunk a komolyzenei előadásokat, mindez megvetné a továbblépés lehetőségét – említette Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója. Básthy Béla polgármester köszöntötte a produkciókat: mindkettőt Kőszegen láthatja majd először a nagyérdemű.

Kiemelt képünkön: Szőke Csaba énekel, Kiss Márton kíséri

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában