Frissen Vasból

2021.07.04. 21:10

Elhurcolt mártírjaikra emlékeztek Szombathelyen – fotók

A szombathelyi zsidóság deportálásának 77. évfordulója alkalmából a városból 1944. július 3-án elhurcolt és a munkaszolgálatban elhunyt zsidó polgárokra emlékeztek vasárnap a Batthyány téren.

Vas Népe

20210704 Schőner Alfréd főrabbi, Holokausztra emlékeztek, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke emlékeztetett: napra pontosan 75 éve a kis zsinagógában gyűlt össze az a maroknyi zsidó ember, akik családjuk, hittestvéreik elvesztését gyászolták. Tudták, hogy nem felejthetnek: ezért is alapítólevelet írtak. – Neveltetésünk, hitünk okán mártírjaink emlékét megőrizzük, és továbbadjuk fiainknak – mondta.

Hogyan történhetett, hogy 3609 szombathelyi, Vas megyei embert, köztük 613 gyereket a származásuk miatt halálba küldtek? – kérdezte beszédében dr. Nemény András polgármester. Szerinte ki kell mondanunk: az ország és Szombathely közössége nem volt elég erős, ellenálló, és nem védte meg saját tagjait. Levélben küldte el dr. Székely János megyés püspök üzenetét, amit felolvastak. Majd gyászszertartás következett prof. Schőner Alfréd főrabbi és Rudas Dániel kántor vezetésével.

Kiemelt képünkön: Schőner Alfréd főrabbi a gyászszertartáson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában