Frissen Vasból

2021.07.01. 07:00

Július 1-től kevesebb a műanyag – Vas megyei étterem-tulajdonosokat kérdeztünk a témában

A nemzetközi jogszabály szerint július 1-jétől tilos az egyszer használatos evőeszközök, tányérok, szívószálak, fülpiszkálók, léggömbök pálcikáinak, illetve az oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak használata az Európai Unióban. A magyar jogszabály kiterjed továbbá a műanyag zacskók használatának korlátozására is.

Cseh-Egyed Bernadett

Az Európai Uniós irányelveknek megfelelően a kormány július 1-jétől betiltja az egyszer használatos műanyag termékek és csomagolóanyagok forgalmazását. A kisgyermekes szülők számára a legnagyobb kérdés, mi lesz ezután a kisdobozos innivalókhoz csomagolva, az éttermeknek pedig a kiszállítás során használt termékeket kell idővel lecserélniük. Minden bizonnyal átmeneti

időszak következik: a mostanáig megvásárolt, számlával igazolható darabok ugyanis még felhasználhatók.

Az általunk megkérdezett étterem-tulajdonosok mindegyike fontosnak tartja a környezetvédelmet, de még többen bizonytalanok az újfajta termékekkel kapcsolatban. Péterfy Beatrix, az egyik szombathelyi étterem üzletvezetője lapunknak azt mondta, ez a harmadik év, hogy csak környezetbarát termékeket használnak: az asztalokon található szalvéta újrahasznosított papírból készült, a kézmosó GMO-mentes, és az ételtartó dobozok egyszer használatos műanyagtól mentesek.

– Újrahasznosított zsírpapírt teszünk az aljára, így még soha nem ázott át. Mindent meg lehet oldani, és csak egy kicsit drágábbak ezek a termékek. A vendégeinktől is sok pozitív visszajelzés érkezett, többen támogatják ezt a fajta szemléletmódot – fogalmazott.

Egy másik szombathelyi étterem tulajdonosa, Böndic Tibor arról beszélt, nekik még kevésbé vannak tapasztalataik az újfajta termékekkel. Hozzátette: a beszállítói cégek már megküldték ajánlataikat az új, nádtartalmú, lebomló csomagolóanyagokról. Ha kifogynak a jelenlegi készletek, ezeket használják majd. Szólt arról, a levesek és a főzelékek kiszállítására mi lenne a legjobb megoldás. – Előbb-utóbb a nejlontáskát is papírra cseréljük, de egyik csapásról a másikra nem lesz szembetűnő a változás, most még átmeneti időszak következik – mondta.

Kiss István a lebomló alapanyagokból készült ételtartót, szívószálat mutatja
Fotó: Cseh Gábor

Lebomló alapanyagokból készült szívószálat már jó ideje használnak az egyik sárvári bisztróban, az ételtartókkal azonban még csak most ismerkednek. Kiss István tulajdonos azt mondta, eddig nem számítottak fel dobozdíjat, az újfajta csomagolóanyagok azonban annyival drágábbak, hogy erre valószínűleg szükség lesz. Hozzátette: a jövőben talán igazodik a piac az új igények­hez, és lejjebb mennek az árak, egy jó időre pedig még kitartanak a jelenlegi készletek – ahogy sokan mások, utoljára még ők is jól bevásároltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában