Festészet és irodalom összhangja

2021.07.10. 07:00

Szentandrássy István festményeiből és grafikáiból nyílt tárlat a Jurisics-vár lovagtermében

Mágikus vonások – Festészet és irodalom összhangja Szentandrássy István művészetében címmel nyílt kiállítás a Jurisics-vár lovagtermében.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

A Kőszegi Vonósok muzsikáltak, Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója házigazdaként üdvözölte a népes közönséget, Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója bevezetőjében azt mondta: máskor is szeretnék bemutatni itt az értékeiket, hogy a roma művészetet minél szélesebb körben megismertethessék.

Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke megnyitójában arról beszélt, hogy kivételezett helyzetben van, mert mindennap beszélgethet magában a tavaly elhunyt Szentandrássy Istvánnal, Szentivel, aki a barátja volt, és a tőle kapott képek ott lógnak a szobája falán.

– „A falu bolondja, az ország bolondja, a cigányság bolondja” – Szenti így beszélt magáról. Tudjuk a keresztény kultúrából, hogy a bolond nem negatív megjelölés, mert Krisztus bolondjai azok, akik olyan dolgokat mondanak ki, amiket sokan bolondságnak tartanak, pedig a lényegről szólnak. Szentiben is megvolt ez a fajta „szent bolondság” – mondta Balog Zoltán. – Egy másik képén Szent Ferenc, a bölcs tanító szelíd szóval beszélget egy farkassal. Szenti mindig azt mondta, hogy ha nagyon akarna, egy farkas­emberrel is tudna beszélgetni, csak nem mindig akar. De ha kellett, beszélt velük, és ment cigány ügyben, nem sajnálta lejárni a lábát. A harmadik kép, a „Falusi muzsikusok” az a világ, ahol ő élt, a negyedik egy háromszögben a fényben távolodó Krisztust ábrázolja. Szenti azt mondta: „Szeretem Istent és rajongok Jézusért, azért, mert megengedte, hogy néha hasonlítsunk egymásra.” Vagyis át lehet élni néha azt a csodát, hogy egy vérből vagyunk teremtve, a magyar, a cigány, a német, a román, a zsidó, a palesztin és mindenki.

Dr. Székely János megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ci­gány­pasz­torációs bizottságának vezetője a megnyitón áldást mondott, és a szombathelyi festőművész, Ferkovics József „A semmi közepén” című képét idézte meg: a cigányok fájának gyökerei nem érik el a földet, nincs mibe kapaszkodniuk, de a lombja közel van az éghez.

Kiemelt képünkön: Balog Zoltán és Székely János a megnyitón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában