teltház a fészekben

2021.07.15. 07:00

Szenzáció: hat fióka egy gólyafészekben Horvátlövőn!

Vas megyében most először dokumentáltak hat kisgólyát egy fészekben. Egyébként is ritka az ekkora fészekalj.

Gyöngyössy Péter

Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: VN/Dr. Kóta András

A Magyar Madártani és Termé szetvédelmi Egyesület szake mberei évről évre figyelemmel kísérik a fehér gólyák életét. Vas megyében az egyesület helyi csoportja végzi ezt a munkát. Felmérik a fészkek állapotát, nyomon követik a költési időszakot. Július közepe a fiókaszámlálás időszaka. Már megvan az első szenzációs adat. Horvátlövőn hat kisgólyát nevelnek a gondos szülők. Országosan is ritka az ilyen fészekalj, Vas megyében pedig még nem volt rá példa.

A „leggólyásabbnak” tartott Csongrád megyében is ritka esemény, ha egy fészekben hat fióka nevelkedik. Pedig ott több mint háromszor annyi fehér gólya fészkel, mint Vas megyében. A felmérések szerint húsz év alatt ott is csak hatszor fordult ez elő. Ezért is számít szenzációnak, hogy idén Horvátlövőn a felmérők egy hatfiókás gólyafészket találtak. Dr. Kóta András, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vas megyei helyi csoportjának titkárhelyettese évek óta koordinálja a fiókaszámlálást. Több mint kétszáz települést néznek át. Az előző évi felmérés alapján 150-160 költőpár fészkelését követik nyomon. Kóta András szerint minden fészket legalább háromszor, májusban, júniusban és júliusban is fel kell keresni, hogy minél teljesebb képet kapjanak a költési folyamatról.

Vas megyében még sohasem dokumentáltak hatfiókás fészekaljat. Az öt fióka is ritka. Általában két-négy fiókát nevelnek a szülők. Dr. Gyurácz József, a madártani egyesület helyi csoportjának elnöke elmondta, hogy tavaly a sikeres költések átlagos fiókaszáma 2,87 volt. A tavalyi jó évnek számított. Az idén későn érkeztek a fehér gólyák, és a május hűvös volt. Az ez évi költés ezért átlagosnak vagy egy kicsit átlag alattinak ígérkezik.

Kiemelt képen: Ritkaság az ilyen népes fészekalj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában