Frissen Vasból

2021.07.27. 14:00

Tragédiák tavaknál – A Döröskei-tónál holttestet találtak, a Balatonban két fiatal fulladt meg

Két szörnyű tragédia is történt a hét végén természetes vizeinkben. A Balatonban egy tizenéves testvérpár, a Döröskei-tóban pedig egy középkorú férfi lelte halálát. Az esetek kapcsán mentési szakembert, vízimentőt és felelősen gondolkodó fiatalt is megszólaltatunk.

BD, TK, PP

Ahogy arról beszámoltunk, egy hatvan év körüli férfi holttestét találták meg a Döröskei-tóban hétfőn reggel. H. Gyula nem volt helybeli lakos, viszont az emberek faluszerte ismerték, hiszen több évtizede erősen kötődik a tóhoz, és több épületet is vásárolt a parton. Szombaton társasággal tartózkodott az egyik tóparti ingatlanjában, vasárnapra pedig a születésnapja megünneplését tervezték. 17 óra tájban még telefonált, a kollégáit hívta vasárnapi ebédre, majd elindult fürdeni a tóra. A vele együtt induló családnak, akik a strand felé vették az irányt, azt mondta, „a túloldalon találkozunk”. Ezt követően azonban nyoma veszett. Hiába keresték, hívogatták. Az eltűntet vasárnap öthat órán keresztül keresték a körmendi tűzoltók egy kishajóval, a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport pedig szonárral.

A Döröskei-tónál jelenleg tilos a fürdőzés nemcsak itt, hanem a strand területén is
Fotó: Horváth Balázs

Kiss Henrik, a keresésben részt vevő egyik búvár elmondta, hogy többször is alámerültek, mert ember formájú dolgot láttak a víz alatt, de azok csak fatuskók voltak. Végül egy járókelő – talán családtag – találta meg a férfi holttestét hétfőn reggel a tó déli végében, a patakbefolyás környékén, a nád között. Ő értesítette a rendőrséget, a rendőrség pedig a tűzoltóságot, akik végül kiemelték a holttestet. Megkérdeztük az üggyel kapcsolatosan a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, ahonnan a következő választ kaptuk: a Körmendi Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit. Tekintettel arra, hogy folyamatban lévő eljárásról van szó, nem áll módomban bővebb információt adni.

Fiatal testvérpár halt meg a Balatonban

A másik megrázó történet ugyancsak a hétvégére esett: egy 13 és egy 17 éves testvérpár fulladt a Balatonba vasárnap az alsóbélatelepi szabadstrandon. Azt, hogy pontosan hogyan történt a baleset, nem tudni, mivel senki nem látta, hogy a két fiatal hogy került a gumimatracról a vízbe, az azonban elsőre furcsának tűnhet, miként fordulhat elő egy ilyen tragédia a köztudottan alacsony vízállású déli parton, ráadásul a víz is teljesen nyugodt volt.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke – aki egyébként a mentésben és a keresésben is részt vett – azt mondta, hamis biztonságérzetet ad, hogy sokáig valóban sekély itt a víz, csakhogy 300400 méterrel a parttól – nagyjából ilyen távol találták meg a két fi út – van egy úgynevezett marás a mederben, ahol a vízmélység akár háromméteres is lehet. Ezt, aki nem a környéken él, általában nem tudja, márpedig a tragikus sorsú fi atalok nem helyiek voltak, szüleikkel és harmadik testvérükkel szombaton érkeztek Jászberényből a Balatonhoz.

A szakszolgálat vezetője szerint ez a tragédia is rávilágít arra, hogy a strandhatárokat még a mostaninál is alaposabban kell bójákkal jelölni, a fi gyelmeztetéseket pedig mindenkinek nagyon komolyan kell vennie, hiszen az egyéni felelősség kérdése a legfontosabb minden hasonló esetben. A szülők elmondásából tudható, hogy bár a fi úk valamilyen szinten tudtak úszni, de ez a tudás nem volt elégséges, ahhoz, hogy bemerészkedjenek a mély vízbe.

Figyeljünk a körülöttünk lévőkre!

Vas megyében csak kisebb tavaink vannak, de itt sem szabad lekicsinyellni a veszélyt. Cséve Gábor, a Szajki-tavak strandjának úszómestere tíz éve rendelkezik vízimentői képesítéssel. Mint azt elmondta, egy kezén meg tudja számolni, hogy hány fulladásos eset történt a strandon. Neki még sosem kellett a vízből fürdőzőt mentenie, azonban egy alkalommal megtörtént, hogy egy fi atal férfi úgy ugrott bele a tóba, hogy nem tudott úszni. Őt a barátai mentették meg a fulladástól. Gábor szerint fontos, hogy a strandra együtt érkező személyek, valamint a körülöttük fürdőzők is tekintettel legyenek a másikra. Ugyanis az egymás közelében strandolók sok esetben hamarabb tudnak a másik segítségére sietni, mint a vízimentők.

Aztán felidézett egy tavalyi, sajnálatos esetet, amikor is egy férfi felhevült testtel ment a vízbe, neki hirtelen szívmegállás okozta a halálát. A hosszúperesztegi strandon korábban már a part mentén is közel 80 cm volt a vízmélység. Ám a felújításkor egy, a nulláról fokozatosan mélyülő homokos partszakaszt is kialakítottak a családok nagy örömére – azóta ez a fürdőhely kedveltebb a körükben. A gyerekeknél a veszélyérzet hiánya, valamint a tárgyak elvesztésétől való félelem is balesethez vezethet.

– A szelesebb időben könynyen felkaphatja egy fuvallat a strandlabdát vagy a matracot, ők pedig utánaerednek, és máris kész a baj – magyarázta. Fontos, hogy a gyerekeken legyen karúszó, a szülők pedig egy percre se tévesszék őket szem elől, hiszen a baj pillanatok alatt megvan. – Az alkoholfogyasztás csökkenti az ember veszélyérzetét, sokan az ital hatására bátrabban bemennek a mélyebb vízbe is – mondta még el. A vízimentő az úszástudás mellett az előfürdő vételét tartja a legfontosabbnak. Hiszen a felhevült test könnyen görcsbe rándulhat a hideg vízben, ez pedig még egy gyakorlott úszót is megbéníthat, ami pedig végzetes lehet a számára.

– Ahhoz, hogy az ember biztonsággal bemerészkedjen a mélyebb vízbe, biztos úszástudás szükséges – vélekedik Márton Balázs. A strandon nyári munkásként dolgozó fi atal elmondta, néhány évvel ezelőtt még ő is vakmerően viselkedett, ha strandolásról volt szó. Felhívta arra is a fi gyelmet, aki nem tud úszni, gumimatraccal ne merészkedjen mély vízbe, hiszen az bármikor kilyukadhat, s megtörténik a baj. – Ha nem ér le az ember lába és nem tud úszni, csak a szerencse mentheti meg – fogalmazott.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/hatvan-ev-koruli-ferfi-holttestet-talaltak-meg-a-doroskei-toban-5146544/

https://www.vaol.hu/kek-hirek/hazai-kek-hirek/megszolalt-a-balatonba-fulladt-testverek-edesapja-5148737/

https://www.vaol.hu/kek-hirek/hazai-kek-hirek/a-balatonba-fulladt-egy-fiatal-testverpar-szuleik-a-partrol-neztek-vegig-a-tragediat-5145800/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában