Brutális támadás

2021.07.29. 07:00

Vaddisznó sebesített meg súlyosan egy kutyát Szombathelyen – A lakók tartanak a folytatástól

Belterületen, a kerítésen betörve sebesített meg súlyosan egy vaddisznó egy kutyát. Az ott élők attól tartanak, a történtek újból megismétlődhetnek.

Budai Dávid

A múlt szombaton békésen beszélgetett a kerítésen keresztül kertszomszédjával Baráth Lászlóné Rózsi néni, amikor egyszer csak furcsa hang ütötte meg a fülüket, mintha csörtetne valami a kert végében. A zajra felfigyeltek a kutyák is, és mintha puskából lőtték volna ki őket, megindultak – ki-ki a maga oldalán – a kert végébe, hogy ahogyan az egy valamire való kutyához illik, utánajárjanak, mi háborgatja gazdáik és Márton Áron utcai felségterületük nyugalmát.

Egy vaddisznó. A hatalmas állat a kertek végében terpeszkedő sűrű bozótos felől – dacára a sértetlen kerítésnek – Rózsi néniék kertjébe tört be, így a szomszéd kutyája megúszta. Kormi, a 13 éves labrador–német juhász keverék kan kutya azonban fájdalmas nyüszítésben tört ki, amint összetalálkozott a betolakodóval. Annyi ereje még maradt, hogy előre vánszorogjon, de nem sokkal a kapu előtt összeesett.

Rózsi néni lélekszakadva rohant szeretett kutyájához, hogy szomszédja segítségével azonnal kórházba szállítsa, ám mivel már fél kilenc felé járhatott, egyszerűen nem találtak állatorvost a városban. Kormi valószínűleg élete leghosszabb éjszakáját töltötte el ekkor, mire vasárnap reggel végre kórházba kerülhetett. Kiderült, a támadástól a kutya hasán akkora hasíték keletkezett, amin két férfiököl is befért volna, a felső állkapcsa pedig annyira összezúzódott, hogy egy lemezt kellett neki beültetni.

Az orvosok azt mondták, a következő két-három nap a kritikus, ha azt túléli, van remény. Rózsi néni mindezt szerda délelőtt, a helyszínen mesélte, akkor Kormi éppen mozdulatlanul feküdt a hűs garázsban, de erőt vett magán és óvatosan felemelte okos fejét, hogy szemügyre vegye, ki érkezett. – Ma már kétszer elment a kapuig, és önállóan ivott is, kedden ez azért még nem ment – tudtuk meg Rózsi nénitől, aki nagyon bízik benne, hogy hű társa felépül.

És persze bízik abban is, hogy vaddisznó többször nem jön látogatóba, szombat óta ugyanis fél kimenni a házból estefelé, pedig a kerti munkáknak és a locsolásnak ilyen melegben, ekkor van az ideje. A támadás után a rendőrök ugyan átfésülték a kertet, és azóta már a kerítést is befoltozták, nincs arra garancia, hogy táplálék után kutatva nem jelenik meg újból a vaddisznó. Kormi nem éppen kistestű, csaknem ötvenkilós kutya, csakhogy egy kan vaddisznó akár 190 kg-ot is nyomhat, és egy koca is elérheti a 160 kgot, nem lehetett esélye. De nem lehet Rózsi néninek, lányának, vejének és legfőképpen két unokájának sem, ha egy vaddisznóval találják szembe magukat, főleg, ha az állat sarokba szorítva érzi magát és agresszívvé válik.

Ahogyan nem lehet biztonságban a környéken senki sem. A kerítés a legtöbb helyen egyszerű drótfonat. Felmerülhet a kérdés, miért nem komolyabb kerítés védi a hátsó kerteket, de kiderül: az erősebb védelem az elmúlt 45 évben – amióta Rózsi néni itt él – nem volt indokolt. Néha láttak a fák között egy egy békésen sétálgató őzet, de vaddisznót még sosem.

Dr. Károlyi Ákos jegyzőtől megtudtuk, hasonló esetekben az a gyakorlat, hogy miután az érintettek bejelentik az esetet az önkormányzatnál, a hivatal felveszi a kapcsolatot az illetékes vadásztársasággal, a továbbiakban az állam nevében eljárva ők gondoskodnak majd az állat befogásáról – belterület lévén kilövésről értelemszerűen nem lehet szó –, ahogy a kártérítési felelősség is a vadásztársaságé. Kormi műtéteire, gyógyszereire eddig 200 ezer forintot költöttek.

Kiemelt képünkön: Kritikus napok. Baráth Lászlóné Rózsi néni bízik benne, hogy hű társa, Kormi felépül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában