röpködnek a milliók

2021.07.15. 14:00

Vajon mennyibe kerül majd ténylegesen a médiaközpont költöztetése?

A médiaközpontnak augusztus 31éig kell(ene) elhagynia és eredeti állapotba helyreállítania a Géfin Gyula utcai székházat. A költözésre, az új szerkesztőség és stúdió kialakítására eddig több mint 24 millió forintot hagyott jóvá a közgyűlés baloldali többsége. Értesüléseink szerint ha ez a keretösszeg kevés, tesznek még hozzá.

Tömböly Ágnes

20200825 Szombathelyi Médiaközpont külső, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Korábban írtunk már arról, hogy a június végi közgyűlésen több mint 63 millió forint pluszforrást hagyott jóvá a Szombathelyi Médiak özpont Nkft. számára a baloldali többség. A közgyűlési előterjesztésből kiderült: Horváth Zoltán, a társaság megbízott ügyvezetője egy olyan koncepció kidolgozása mellett döntött, amely szerint a médiaközpont átköltöztethető az Agora irodaépületébe, a sportházba. A tervek szerint a szerkesztőségeket az épület első emeletén helyezik el, a televízió stúdióját pedig az alagsorban.

A dokumentumból az is látszik, hogy ezzel a megoldással éves szinten nagyságrendileg nettó 8,3 millió forint megtakarítást érhet el a kft. A költözésre, az új stúdió és szerkesztőség kialakítására a közgyűlés akkor több mint 24 millió forintot hagyott jóvá. Abban látszólag komoly tételt jelent a stúdió kialakítása (9,1 millió forint) és technikai korszerűsítése (2,8 millió forint), a klímaberendezés és annak szerelése (3,6 millió forint). A Géfin Gyula utcai székház esetleges munkálataival is számoltak: arra 1,5 millió forintot különítettek el, igaz, ez „becsült érték”.

Március 1-jével mondta fel Horváth Zoltán megbízott ügy vezetőként a bérleményre vonatkozó szerződést, a felmondási idő letelte után, augusztus 31-éig az eredeti állapot szerint kell az ingatlant a társaságnak visszaadnia a tulajdonos részére. Szerkesztőségünk birtokába került egy dokumentum, mely szerint június elején felmérték a Géfin Gyula utcai bérelt helyiségek állapotát. A három szinten a falak helyreállítása, kétrétegű tisztasági festése mellett több helyen a padozat javítását is kéri a bérbe adó cég képviselője. Emellett az elektromos hálózat és szerelvényei javítását, ahol szükséges, cseréjét, az épület szellőztetőrendszerének javítását, helyreállítását, továbbá az épület külső falszerkezetén és tetőszerkezetén elhelyezett eszközök szakszerű eltávolítását és helyreállítását is felsorolta a feladatok között.

A dokumentumból az is látszik, hogy a stúdióban, a raktárban és a szerverszobában a helyreállítási feladatok akkor még nem voltak megállapíthatók, azokat kipakolás után fogják felmérni. A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Horváth Attila költségvetésért felelős alpolgármester (ÉSZ) kérdésünkre, miszerint ha a másfél millió forint kevés lesz a helyreállítási költségekre, az önkormányzat fedezi-e az esetleges pluszköltségeket, úgy felelt: „Mi mást tudunk tenni?” Majd hozzátette: adnak rá forrást. „Ha van jogos tartozás, azt az önkormányzati cégnek ki kell fizetnie” – fogalmazott. A médiaközpont idei évben tervezett támogatása már meghaladja a 160 millió forintot. Emlékezetes, az elmúlt hónapokban nyolc szakembert bocsátottak el racionalizálásra hivatkozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában