Frissen Vasból

2021.07.04. 07:00

Vasi siker: Horváth Áron, a Bolyai diákja nyerte a Zrínyi Ilona verseny döntőjét

A 2021. évi Zrínyi Ilona Matematikaverseny országos döntőjén a 12. évfolyamos gimnazisták között az első helyet szerezte meg Horváth Áron, a szombathelyi Bolyai-gimnázium végzős tanulója.

Merklin Tímea

Fotó: VN/Horváth család

A Zrínyi egy harminc feladatból álló matematikaverseny, másfél óra alatt kell megoldani az egyre nehezebb feladványokat.

– Már a döntő után éreztem, hogy jól sikerült. A ballagásunkat megelőző napokban pedig az is kiderült, hogy a legmagasabb pontszámot értem el kategóriámban. Díjamat a tanévzáró ünnepélyen kaptam meg a Haladás Sportkomlexumban – tudtuk meg Horváth Árontól, aki azt is elmondta, hogyan lehet felkészülni egy ilyen megmérettetésre. – Ennek többféle módja is van, egyesek szerint tisztán a matematika tanulása az, ami segít, míg mások azt mondják, hogy korábbi évek feladatainak megoldásával lehet legjobban felkészülni. Szerintem az igazság a kettő között van, ha valaki jó eredményt szeretne elérni, akkor mindkét módon célszerű készülni. Az is segít, ha fiatal korunktól kezdve foglalkozunk a matematikával. Én óvodás korom óta imádok számolni, így nem érzem tehernek a felkészülést a versenyekre. Először a váti általános iskolában tanultam, majd felső tagozatban a Bolyaiba kerültem. A mostani verseny előtt Németh Gyula tanár úr volt a felkészítőm. Hatodik osztályos koromban kaptam meghívást a Gondolkodás Öröme Alapítvány foglalkozásaira. Évente több hétvégét töltök Budapesten, ahol Pósa Lajos matematikus irányítása mellett folyik a logikai gondolkodásban tehetséges tanulók fejlesztése. Emellett évekig jártam Veszprémbe hétvégi matekfoglalkozásokra, ezeket idén sajnos csak online formában lehetett megrendezni. Amikor pedig itthon voltam, kedves ismerősömmel, Zsiros Péter tanár úrral is szívesen megvitattunk egy-egy komplikáltabb matematikai kérdést.

Horváth Áron már eddig is ért el kiemelkedő eredményeket, más matekversenyeken is volt már országos bajnok. A Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen a magyar csapat tagjaként pedig Berlinben képviselték Magyarországot 2018-ban. A rangosabb megmérettetések közül büszke még az Arany János-verseny díjára, illetve tavaly az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen volt döntős.

A Zrínyi verseny megyei fordulóját egymás után hétszer nyerte meg, nyolcszor jutott be az országos döntőbe. Teljesítményét a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány tanulmányai befejeztével emlékplakettel jutalmazta.

A fiatalember szeptembertől az ELTE matematika szakán, a fővárosban tervezi folytatni az életét; később a pénzügyi szférában szeretne elhelyezkedni. A versenyek után pihenéssel tölti majd a nyarat.

Először a Bakonyba utazik az évfolyamtársaival turisztikai táborba, aztán sokat fog kerékpározni. Természetesen kedvenc időtöltése sem maradhat el: júliusban és augusztusban is indul matematikai táborba.

– Már nagyon várom – mondja. – Ez lesz számomra az igazi kikapcsolódás.

Kiemelt képünkön: Horváth Áron óvodás kora óta imád számolni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában