Bor folyt még a kútból is

2021.08.16. 14:00

Békenap Vasváron: Régi zenével, tüzes vízvarázzsal vezették be a Tejút lovasát – fotók, videó

Az 1664-es vasvári békekötésre emlékeztek szombaton a Békenapon, amikor szokásosan bor folyt a főtéri Királyok kútjából, és a Békeházban késő estébe nyúló, zengzetes és látványos program volt.

Merklin Tímea

Fotó: Unger Tamás

A megnyitón Tóth Balázs polgármester a békekötés megítéléséről beszélt, nem volt „szégyenletes”, mint ahogy tanították, hiszen megelőzte, hogy a keresztény seregek Szentgotthárdnál győzelmet arattak, és reálisan megteremtette annak feltételeit, hogy a törökök végleg elhagyják Magyarországot.

Az önkormányzat által ötödik alkalommal meghirdetett „Város Bora” Borversenyhez fűződően elmondta: a Vasi Hegyhátnak rendkívül fontos a szőlőtermesztés, hiszen a 22 település közül legalább húsznak van szőlőhegye, és Vasvárt is szőlőhegyek övezik. A magyar emberhez közel áll a szőlőkultúra, a borkészítés, a kormányzat zártkerti programja ennek támogatására jött létre; azoknak segítség, akiknek csak egy kis lökés kell, hogy továbbvigyék. Évről évre egyre többen minősíttetik a boraikat, idén tavasszal hozták eddig a legtöbb bormintát.

Az eredményhirdetésen Vízvári Sándor, a zsűri elnöke kiemelte: az ember hatezer éve iszik erjesztett folyadékot, ötezer éve bort. A Hegyhát a zalai-vasi-soproni borvidék része, mások közt Csipkereket, Baltavárt, Mindszentet, Csehit is említik már a 19. századi iratokban. A zsűri idén 5 aranyat, 20 ezüstöt, 12 bronzot és 4 oklevelet osztott ki, de valószínűleg még mindig sok jó bor maradt a pincékben, amiket érdemes lenne majd nevezni. Mint mondta, amíg lesz emberiség, bor is lesz. A Vasvár Város Bora címet Somlai Péter 2020-as évjáratú Pátria bora és Varga Zoltán 2019-es évjáratú Melbec bora kapták.

A koccintáshoz a Hungaricus együttes muzsikált a „daliás idők emlékezetére”, ízelítőt adva az esti koncertből, amelyet Tóth Csaba, Munkácsy-díjas festőművész békeházi tárlatvezetése után adott. 17. század végi, 18. század eleji magyar dallamok szólaltak meg a vasvári békére emlékezve, amely – az együttes vezetője, dr. Jánosi András megfogalmazásában – „Magyarországon szabadságharcok sorát váltotta ki”.

Sötétedésig szólt a régi zene, aztán tűzi-vízi showműsor szórakoztatta a népes közönséget. A fényekkel megvilágított szökővíz- és tűzijátékra sok-sok gyereket is hoztak, az sem vont le a gyönyörűségéből, hogy megszakította két áramszünet.

Sokan voltak kíváncsiak A Tejút lovasa című darabra, ami késő este volt látható a Vasvári Játékszín Egyesület előadásában. Csengey Dénes monodrámája 1664. július 7-éről 8-ára virradó éjszaka játszódik a három részre szakadt Magyarországon. Zrínyi tábort üt a még égő vár mellett, amit korábban maga építtetett a török ellen, de a császári hadvezér veszni hagyta, és a törökök július 7-én felrobbantották. A Bajor János alakította Zrínyi a hazát fenyegető kettős veszedelemben Istenhez fordul.

Kiemelt képünkön: Vízvári Sándor, a zsűri elnöke és Tóth Balázs polgármester gratulál Varga Zoltán borásznak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában