Frissen Vasból

2021.08.08. 20:31

Élettel telt meg hétvégén a peresznyei Halastónak nevezett park – fotók

Orbán Gyula polgármester előre elárulta: ilyenkor a helyi horvátok gondoskodnak finom harapnivalókról.

Tersztyánszky Krisztina

A falunapon dél körül a gyerekek fantáziáját már nagyon megmozgatták a helyi önkéntes tűzoltók által hozott csövek, pumpák és a locsolási lehetőség. Az idősebbeket inkább a pajtaépület felől szálló finom illatok vonzották, ahol a helyi horvátság gasztronómiai bemutatóval készült. A főszervező, Edit asszony vezetett körbe a szorgoskodók között. Az egyik jellegzetesség a lepény, vagy horvátul lépány, aminek különlegessége, hogy egy édes kelt tésztába sós tölteléket, reszelt tököt és túrót töltenek só-, borsízesítéssel. Nagyon finom! Ottjártunkkor épp a vrtány fonásával ügyködtek – ezt az érdekes formájú kalácsot mi kalinkónak ismerjük.

Nagy fazékban renovica készült, amit nevezhetünk marhahúsból készült levesnek, de mártásnak is. A leszűrt levest felkockázott szikkadt zsömlére öntik, sóval, szerecsendióval, borssal, frissen reszelt tormával ízesítik. Ez a főtt marhahús mellé kínált zsemlemártás az egész grádistyei horvát területen kedvelt étel. A zsgánca pedig nem más, mint szárazon pirított liszt sós, forró vízzel felöntve. A horvátzsidányi nyugdíjas klub tagjai zsemlegombócos bablevessel érkeztek. Várták még az ólmodiakat és a kiszsidányi német nemzetiségieket is egy speciális finomsággal.

Nickl Páltól, a horvát nemzetiségi önkormányzat elnökétől megtudtuk: ez a fajta tökös lépány például speciálisan Peresznye környékére jellemző, a távolabbi horvát településeken már másként készítik. A kóstoló és az ebéd után a falunap tűzoltó mentési bemutatóval, lovasprogrammal, sportversenyekkel folytatódott. A délután folyamán Ágh Péter képviselő is megérkezett, aki három nyertes Magyar falu program-pályázat jó hírét hozta. A temetőkerítés felújítására ötmillió, egy elhagyott épület közösségi helyszínné alakítására 24 millió, új tűzoltó gépkocsi vásárlására pedig ötmillió forintot költhet Peresznye.

Kiemelt képen: A gyerekek fantáziáját megmozgatták a tűzoltóeszközök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában