Frissen Vasból

2021.08.17. 11:30

Időkapszula az utódoknak Uraiújfaluban, amibe a Vas Népe egy példánya is belekerült – fotók

A település első okleveles említésének 800. évfordulóját ünnepelték.

Polgár Patrícia

– Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy olyan településen élhetünk, aminek a története legalább negyven generációra nyúlik vissza. Büszkék vagyunk az elmúlt évtizedekben történt fejlesztésekre, az elődeink által végzett munkára, szorgalmasan dolgozó lakóinkra, az itt található kúriákra, kastélyokra, templomokra és intézményekre. Mi pedig, amikor a jövőnket építjük, múltunk előtt is tisztelgünk – mondta Keszeiné Jancsó Marietta polgármester. Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: ma már egy ezredéves település tekint vissza lakóira. Hiszen hiába 800 évvel ezelőtt említették először Uraiújfalu elődtelepüléseinek nevét az oklevelek, akkor már akár évszázadok óta emberek lakhatták a vidéket.

Keszei Szabolcs történelemtanár beszélt a település elmúlt nyolcszáz évéről, majd időkapszulát helyeztek el a Millecentená­riumi Emlékparkban található kettős kereszt alatti domboldalban. Az időkapszulába aprópénzt, a lakosság névsorát, egy aznapi Vas Népét, az olimpiáról szóló írást, a képviselő-testület, az önkormányzat, illetve a közintézmények dolgozóinak névsorát, egy a kor képét hűen tükröző maszkot, a falu jelenlegi épületeit, nevezetességeit ábrázoló fotókat, valamint egy idézetet rejtettek el. A kapszulát legközelebb ötven év múlva, 2071-ben nyitják ki.

Átadták a falu életében oroszlánrészt vállalóknak kiállított plaketteket. Elismerést kaptak a település korábbi polgármesterei, tanítói, intézményvezetői. Végül felvágták a falu születésnapi tortáját.

Kiemelt képünkön: Ágh Péter országgyűlési képviselő beszédet mondott Uraiújfalu nagy ünnepén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában