Frissen Vasból

2021.08.07. 07:00

Pörög az albérletpiac Vasban – Szakértő számolt be az aktuális helyzetről

Az újranyitást követően stabilizálódott, a felvételi ponthatárok kihirdetése után pedig még tovább pörög az albérletpiac országszerte. Az egyetemi városok közül Szombathely a középmezőnyben helyezkedik el: átlagosan havi 95 ezer forintért lehet albérlethez jutni.

Cseh-Egyed Bernadett

Kevesen tehetik meg, hogy az otthontól távol, saját ingatlanjukban lakva kezdjék meg az egyetemi éveiket. Akik nem kollégiumba költöznek, azok többsége albérletet keres, lehetőleg jó áron, jó helyen. Az általunk megkérdezett ingatlanszakértő azt mondta: minden kategóriában van kínálat bőven.

– Tavaly, a koronavírus-járvány első hulláma alatt viszonylag sokan mondták fel az albérletüket, de azóta normalizálódott a helyzet. Tapasztalataink szerint egyébként több ingatlantulajdonos nyitottan állt a problémához, akár átmeneti kedvezményt is nyújtottak – fogalmazott Zsigmond Balázs, a Duna House fran chise partnere. Hozzátette: továbbra is a kétszobás, jó állapotú lakások a legkeresettebbek. Ezek jellemzően 80-100 ezer forintba kerülnek havonta, ennél olcsóbban nem is igen találni kiadó lakást a piacon.

Az árak egyébként nem változtak jelentősen az előző évekhez képest: állapottól, mérettől és elhelyezkedéstől függően 1500-2300 forintot kérnek négyzetméterenként. Egyébként rengeteg új ingatlan épült az elmúlt években, ezek egy részét befektetésként vásárolták meg, és úgy tűnik, nem is hiába: van igény az albérletekre. Érdekesség, hogy csökkent a budapesti és az egyetemvárosokban kiadásra kínált lakóingatlanok átlagos bérleti díjai közötti különbség. A fővárosban ugyanazért a lakásért most körülbelül 50-60 ezer forinttal kell többet fizetni, mint Szombathelyen. Az egyetemistáknak megfelelő kisebb lakások azonban már havi 120 ezer forintért is kivehetők, a külvárosi részekben pedig pár ezer forinttal még olcsóbb is lehet.

Zsigmond Balázs szólt arról is, a kiválasztott lakás bérleti díja csak egy tétel a sok közül, érdemes időben tájékozódni a többi kiadásról is, például a közüzemi díjakról és a közös költség mértékéről. Utóbbi egy része sokszor a felújítási alapba kerül, és mivel ennek előnyét a lakást kivevő fél nem feltétlenül élvezi, a legtöbb esetben ezt a részt a tulajdonosok átvállalják, de érdemes ezt is előre egyeztetni. Számolni kell a kaucióval is, általában 1-3 havi bérleti díjat kérnek a tulajdonosok, ezt még a beköltözés előtt, egy összegben kell kifizetni.

– A végső döntés előtt érdemes a részleteket tisztázni, akár ingatlanos szakember bevonásával. A bérlő szempontjából fontos pontosítani, hogy csakis a nem rendeltetésszerű használatból eredő károkért felel, a törvényszerűen bekövetkező garanciális hibákért, ilyen például az elromló műszaki berendezés vagy egy csőtörés, viszont nem, s annak javítási ügyintézésére sem kötelezhető – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Kiemelt képen: Átlagosan havi 95 ezer forintért lehet albérlethez jutni Szombathelyen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában