Bőrünk védelme

2021.08.22. 13:45

Utcán is használjunk fényvédőt! – A szakember is ezt tanácsolja

Bőrünk védelme a nap káros sugaraival szemben nemcsak nyáron, hanem a kánikula elmúlásával is nagyon fontos. A megfelelő védekezéssel tehetünk a pigmentfoltok kialakulása ellen, de fiatalságunkat is hosszabb távon megőrizhetjük általa.

Polgár Patrícia

– A legnagyobb probléma szerintem az, hogy mindenki azt gondolja, nyugodtan élhet harmincéves koráig anélkül, hogy ápolná a bőrét. Sok olyan vendégem van, aki a húszas éveiben nem foglalkozott kellően a bőrápolással, most pedig abban kérik a segítséget, hogy tegyek valamit az emiatt kialakult ráncaikkal, pigmentfoltjaikkal, szeplőikkel – meséli Kiss Viktória kozmetikus. Hozzáteszi, sokan még a szoláriumozáshoz és a napozáshoz sem használnak krémet. Pedig nemcsak ezek alkalmával, hanem bizony a hétköznapokon is ajánlott a fényvédőt tartalmazó termékek használata. A szakember fontosnak tartja kiemelni azt is, hogy a bőrünk egészségére ártalmas UV-sugárzás a nyár végeztével nem tűnik el, ezért egész éven át, különösen márciustól szeptemberig ügyelni kell bőrünk védelmére

. – A nyári hónapok kivételével elegendő lehet, ha olyan arckrémet vagy alapozót használunk, ami tartalmaz fényvédőt. Amennyiben az alapozó nem tartalmaz fényvédőt, akkor az alá kell felvinni az ilyen tartalmú krémet – magyarázza Viktória, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy nyáron a ruha alól kilátszódó testrészek védelméről sem szabad megfeledkezni. Ezeket elég reggel bekenni, esetleg napközben még egyszer újrakenni.

– Sajnos a mai napig sokan vannak, akik elmennek úgy strandolni, hogy sem naptejet, sem napolajat nem használnak, vagy a strandolás elején bekenik magukat, és utána többet nem. Pedig ha vízbe megy az ember, a krém leoldódik, újra és újra fel kell azt vinni a bőrre – teszi hozzá.

Fotó: Horváth Balázs

Elmondja, hogy léteznek kifejezetten sminktetoválásra kifejlesztett fényvédők is, amelyek a kozmetikai tetoválásokat óvják meg a kifakulástól, kopástól. A legfiatalabbak bőrére is oda kell figyelni: kisgyermekek, babák számára ajánlott a minél magasabb, jellemzően ötvenes faktorszámú – számukra kifejlesztett – naptej használata.

Apropó, faktorszám! A készítményeken feltüntetett „SPF” (sun protecting factor) jelzés azt hivatott mutatni, hogy használatukkal menynyi időt tölthetünk a napon. A szervezet saját védekező mechanizmusának köszönhetően fényvédő alkalmazása nélkül húsz percet tölthetünk anélkül a napon, hogy leégnénk. Az SPF, azaz a faktorszám jelzi, hogy ezt az időt az adott termék mennyivel hosszabbítja meg. Egy húszas faktorszámú fényvédővel tehát, alapul véve a bőrünk saját védelmi idejét, megszorozva azt a faktorszámmal, hússzor húsz, azaz négyszáz percet tölthetünk el a napon leégés nélkül.

Viki szerint fontos lenne, hogy az emberek rájöjjenek, nemcsak a nyaraláson kell foglalkozni a fényvédelemmel, hiszen mindenhol ugyanaz a nap süt. Az erős napsugárzás pedig minden bőrtípust megvisel. A szeplősödésre és pigmentfoltok kialakulására hajlamos bőrű emberekre azonban még inkább veszélyes. Emellett annak, aki rendszeresen kiteszi a bőrét a nap káros sugarainak, bőre nemcsak előbb fog megöregedni, de pórusai is sérülnek.

A kozmetikus elmondta, ha már megtörtént a baj és bőrünk roncsolódott, kozmetikai úton azt már nem lehet orvosolni, csupán a tünetek enyhíthetők ilyen módon. A pigmentációra ősztől bőrhalványító kezelések; fehérítő, bőrszín-kiegyenlítő krémek alkalmazhatók. – Nyáron nem alkalmazunk tűs kezeléseket sem, ugyanis ezek apró sérüléseket idéznek elő a bőrfelületen. Ezeket a mikrosérüléseket, ha napfény éri, az szintén pigmentfoltokat idéz elő, amik átmenetileg halványíthatóak, de a következő nyáron ismét előjönnek – tudtuk meg. A leégésre bőrnyugtató krémek használatát javasolja. A bennük megtalálható aloe vera és kamilla csillapítja az égéssel járó bőrfájdalmat. Viktória mindenekelőtt a megelőzés fontosságát hangsúlyozza. Mint mondta, ez kevesebb anyagi és energiabefektetést igényel, mint utólag eltüntetni a bőrproblémákat. Azt tanácsolja, hogy a tinédzserkori pattanásokat se hanyagoljuk el, érdemes velük kozmetikushoz fordulni. Ugyanis, ha szakember kezeli azokat, elkerülhető, hogy heges, foltos maradjon utánuk az arcbőr.

Kiemelt képünkön: Bizonyos kozmetikai kezelések után fényvédő használatával sem szabad napra menni, mert ilyenkor még a krém sem tud teljes védelmet nyújtani a pigmentáció ellen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában