Lelki okok

2021.09.11. 07:00

Dr. Lukács Liza miután legyőzte az evészavarait, ma már sorstársainak segít

Egészségdélutánt tartott a Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI). A pénteki programon dr. Lukács Liza szakpszichológus a túlsúly lelki hátterével foglalkozó elő­adását is meghallgathatták az érdeklődők.

Polgár Patrícia

A Szombathely és Járása EFI programján ingyenes dietetikai tanácsadáson, egészségügyi prevenciós szűréseken vehettek részt, valamint egészséges ételeket is kóstolhattak az érdeklődők. A délutánt dr. Lukács Liza előadása zárta. Az országosan ismert és elismert szakpszichológus fő szakterülete az evészavarok mögött álló lelki háttér.

Előadásában utalt rá, hogy saját maga is előbb anorexiával, majd túlsúllyal küzdött, így, mint mondta, miután legyőzte evészavarait, távolabbról szemlélve, mégis emlékezve és ismerve a problémát, könnyedebben kommunikált pácienseivel, mint azok a kollégái, akiknek sosem voltak hasonló gondjaik.

– Sokan állítják, hogy a testsúly egy biológiai képlet: ha többet eszünk a kelleténél, akkor meghízunk, ha kevesebbet, mint amennyire szükségünk van, akkor pedig lefogyunk – magyarázza.

A szakpszichológus ezzel szemben azt vallja, hogy az emberi szervezet működése ennél sokkal bonyolultabb. Annak ugyanis, aki többet eszik a szükségesnél, egészen mást jelent az étel, mint annak, aki azért eszik, hogy éljen, nem pedig azért él, hogy egyen. Az evési problémákkal küzdők számára az étel sokszor a vigaszt vagy a jutalmat jelenti – világított rá a szakember.

Amennyiben az evészavaros személy úgy dönt, hogy szakemberhez fordul, a pszichológus első körben arra fogja kérni, hogy vezessen evésnaplót, amiben feltünteti, hogy mit, mikor és mekkora mennyiségben fogyasztott el. Ezek az adatok a segítő számára jó kiindulási alapot jelentenek a lelki okok feltárása során – hangsúlyozta az előadó.

Kiemelt képünkön: Dr. Lukács Liza az evészavarok lelki okairól beszélt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában