felfedezték a természetet

2021.09.05. 19:00

Furcsa maradványra bukkantak a Szőce-patak völgyében

Pár hete nem kis riadalmat keltett néhány rákmaradvány a Szőce-patak völgyében táborozó természetvédők körében. A táborba meghívott zoológus úgy vélte, a talált maradványok az amerikai jelzőrák darabjai is lehetnek. Ez viszont nem lenne jó hír az őshonos faunára nézve.

Gyöngyössy Péter

A fokozottan védett Szőce-patak völgye elsősorban a tőzegmohás láprétről nevezetes. A zoológusok viszont magát a Szőce-patakot is országosan jelentős élőhelyként tartják számon. Korábbi kutatások különösen gazdag tegzes faunát tártak itt fel, és több ritka szitakötő jelenlétét is kimutatták. A szénagyűjtő tábor lakói is többször megfigyelték a gyönyörű sárga-fekete mintájú, kétcsíkos hegyiszitakötőt, de tavaly a táborban vendégeskedő malakológus-kutató irányításával vett mintáknak köszönhetően tudjuk, hogy jégkorszaki maradványnak tekinthető borsókagylók is élnek a patakban.

A tábor lakóinak mindig nagy élmény volt, amikor szakavatott zoológus közreműködésével számos vízi gerinctelent sikerült megfigyelniük. A keringőbogarak, hanyattúszó poloskák, molnárkák, bolharákok, szitakötőlárvák, csiborok és búvárbogarak mellett a főszám mindig a folyami rák volt. Évről évre egyre többet lehet találni a patakban. Idén örvendetesen sok kis méretű, fiatal egyedet láthattak a résztvevők, ami arra utal, hogy van utánpótlás. Az idei a táborban budapesti zoológusok is közreműködtek. A kisemlősökkel kapcsolatos foglalkozáson az volt a táborozók feladata, hogy minél több emlősre utaló nyomot, jelet keressenek a patakvölgyben. A rókalábnyomokon, egy döglött cickányon és néhány ürüléknyomon kívül ekkor találták meg a fűben egy széttépett rák darabjait. A maradványok alapján felmerült, hogy amerikai jelzőrák van a patakban. Ez pedig nem örömteli hír.

Ugyanis ez a jövevény ma már invazív fajnak számít. Folyóvizeinkben sokfelé elszaporodott. Az a baj vele, hogy képes kiszorítani az őshonos rákokat. Ugyanis olyan betegségnek – a rákpestisnek – a hordozója, amelyben ez a rák nem betegszik meg, viszont amely ellen a mi folyami rákunk védtelen, és elpusztul, ha megkapja. A Szőce-patak mindeddig „tiszta volt” jelzőrák-szempontból, ezért keltett riadalmat a széttépett rákmaradvány. A maradványokon végül nem lehetett megtalálni a legfontosabb megkülönböztető bélyegeket, így egyelőre úgy tűnik, nem bizonyítható, hogy az amerikai jövevény ütötte fel itt a fejét. A nagyobb vizek felől nem olyan könnyű ide eljutni. A Szőce-patakot duzzasztják fel ugyanis a zalalövői Borostyán-tónál – a gát némi akadályt jelent egyes fajok terjedésében.

Kiemelt képen: A szőcei tábor résztvevői az idén zoológusok közreműködésével fedezhették fel a természetet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában