emlékezés a színészkirályra

2021.09.15. 07:00

Három estén idézték Latinovits Zoltánt Szentgotthárdon

Születésének 90. évfordulója alkalmából három estén át filmvetítésekkel és beszélgetésekkel emlékezett Latinovits Zoltánra a Csákányi László Filmszínház és a Szentgotthárdi Filmklub.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: VN/Szentgotthárdi önkormányzat

Mindhárom napon a filmek digitalizált változata került a közönség elé. Első este az Utazás a koponyám körül című, 1970-ben forgatott, Révész György által rendezett filmdráma volt műsoron, amely Karinthy Frigyes azonos című könyve alapján készült. Második nap az 1969es Alfa Rómeó és Júlia című romantikus vígjáték forgott, szombaton az 1971-es Szindbádot láthatta a közönség, Huszárik Zoltán és Sára Sándor közös produkció ját. Az egyes alkotásokról a mozi honlapján személyes videós előzeteseket tettek közzé.

A vetítések előtt minden alkalommal Szigethy Gábor Kossuth-díjas színház- és irodalomtörténész találkozott a közönséggel. Mindig az adott filmhez kapcsolódóan osztott meg kulisszatitkokat az alkotás szereplőivel, a forgatással, az akkori korszellemmel kapcsolatosan. Rövid videókat is hozott magával Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva első közös tévés szerepléséről, illetve a színészekről készült dokumentumfilmekből. A vetítések után is ott maradt még a lelkes filmklubtagokkal késő estébe nyúló beszélgetésekre.

Előkerültek a magával hozott relikviák: újságcikkek, plakátok, vagy az a dedikált Krúdy-kötet, amit Ruttkai Éva vásárolt szerelmének. Megcsodálhatták a Latinovits-rajongók azt a fémplakettet is, ami anno a San Sebastian-i filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerésként kapott serlegről maradt fenn. A sok személyes emlék nem véletlenül került az irodalomtörténész birtokába: felesége Gábor Júlia, Ruttkai Éva és Gábor Miklós lánya.

Kiemelt képen: A színpadon Szigethy Gábor és Jakab Anikó, a filmklub egyik vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában