Tárgyalás

2021.09.29. 07:00

Két év elteltével újra a vádlottak padján a több száz idős embert átverő banda Szombathelyen

Meg kell ismételni az időseket becsapó banda tárgyalását, mivel az utolsó tárgyalási nap óta több mint egy év telt el. Az egyik vádlott nem jelent meg a bíróságon, ellene elfogatóparancsot adtak ki.

Budai Dávid

Szombathelyi Járásbíróság B.T.+39 társa csalás bűntette (időseket vertek át), 20210928, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Ritka alkalom, mikor a bíróság legnagyobb tárgyalóterme csordultig telik. Mivel a Szombathelyi Járásbíróságon ismét elkezdődött az idősek átverésére szakosodott bűnszervezet vádlottjainak tárgyalása, ez kedden megtörtént, ráadásul kétszer is, mivel az egyik tatabányai vádlott a szabályos idézés ellenére nem jelent meg a délelőtti tárgyaláson, ezért dr. Tihanyi Márk bíró azonnali előállítását rendelte el azzal, hogy a büntetőeljárás délután folytatódik. Amíg ismét viszszatérünk a tárgyalóterembe, van idő feleleveníteni az előzményeket. A mintegy 41 ezer oldalnyi nyomozati irat alapján emelt vádirati tényállás lényege szerint az 52 fős elkövetői csoport jellemzően idős sértetteket ingyenes egészségi állapotfelmérés ígéretével keresett fel telefonon vagy levélben az ország egész területén.

Miután sikerült behálózni az idős embereket, az orvosi végzettséggel nem rendelkező, de egymást orvosnak, professzornak nevező elkövetők halálos betegségeket „diagnosztizáltak” áldozataiknál, majd mindjárt megoldást is kínáltak a bajra. Az általuk értékesített több százezer forintos berendezésekkel meggyógyulhatnak – ígérték. A valóságban persze nem volt halálos betegség, ahogyan a megvételre kínált műszerek sem értek semmit.

Az ügynek 345 sértettje van, az elkövetési érték pedig mintegy 100 millió forint. A Szombathelyi Járásbíróság két évvel ezelőtt, az előkészítő ülésen összesen tíz vádlott bűnösségét beismerő nyilatkozatát fogadta el, és esetükben jogerős ítéletet is hirdetett. Az ügy folytatása azért húzódott, mivel egyszerűen nem találtak akkora tárgyalótermet, ahol a járvány miatt bevezetett óvintézkedéseket be lehetett volna tartani. 13 órakor, miután a távolmaradt vádlottat nem sikerült előállítani, a bíró elfogatóparancsot bocsátott ki ellene.

A legutóbbi tárgyalás óta több mint egy év telt el, így aztán az egész eljárást meg kell ismételni. Nem kell nulláról kezdeni mindent, az előző tárgyalás lényegének ismertetése után, immáron új ügyszámon, következhet is a folytatás. Tegnap iratismertetést tartott a bíróság, ami a mai és a holnapi napon is folytatódik. Öt vádlottnak időközben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon is megkezdődött a büntetőeljárása, a vád itt 134 ember átveréséről szól, az ügyész ebben az ügyben három év két hónapot ajánlott mind­egyik vádlottnak, amit azonban egyikük sem fogadott el.

Kiemelt képünkön: Csordultig tele a legnagyobb tárgyalóterem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában