Frissen Vasból

2021.09.22. 11:30

Második lett az ifjú tudósok versenyén a körmendi Varga Pongrác, aki fogorvosnak tanul

Varga Pongrác elsőéves orvostanhallgató második lett az ifjú tudósok versenyén, amelynek a döntőjét vasárnap vetítette az M5 csatorna.

Merklin Tímea

A fiatalember a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumba járt, még akkor kezdett bele ebbe a versenybe, amelynek első online fordulója 2020 őszén volt. Februárban lett volna az országos legjobb ötven versenye, de a Covid miatt elmaradt, tavasz lett, mire behívták őket erre az előválogatóra. Onnan a nyolc legjobb jutott a döntőbe, amelyet nyáron forgattak az M5 stúdiójában, és szeptember 19-én került adásba.

– Az egész országból 3500 induló volt az ifjú tudósok versenyén, közülük lettem második – pontosította eredményét Varga Pongrác, aki itthon volt Körmenden hétvégén, egyébként most ősszel kezdett a budapesti Semmelweis Egyetemen, fogorvosnak tanul, kollégiumban lakik. Örömmel mesélte, hogy volt bolyais iskolatársa a szobatársa, és még két volt évfolyamtársa is a fogorvosira jár.

– A középiskolám tizenhét fős biológiacsoportjából mindenki orvosnak vagy gyógyszerésznek ment, talán egy kivétellel mindenkit fel is vettek – mesélte büszkén a Bolyairól a fiatalember, aki korábban kosarazott, szaxofonozott szabad idejében, az egyetemen azonban a rengeteg tanulás kitölti a mindennapjait. Ha végez, az öt év után vállal még legalább két évet, hogy szájsebészetet vagy implantológiát tanuljon, szeretne majd visszajönni Vas megyébe, és a magyar–osztrák határ közelében praktizálni fogorvosként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában