városközpont

2021.09.25. 07:00

Szintet ugrik Bükfürdő – Alapkőletétel: 2,4 milliárdos beruházás indulhat el (fotók)

Letették az összesen 2,4 milliárd forintból épülő bükfürdői városközpont alapkövét. Jövő év végén, a fürdő 60 éves fennállására lehet kész a két hektárt érintő építkezés: látogatóközponttal, piactérrel, parkkal.

Bakos Ágnes

– Az eredetileg megítélt egymilliárd forintos támogatást a kormányzat 1,4 milliárd forinttal kiegészítette, ez ad lehetőséget arra, hogy megvalósíthassuk ezt a beruházást – kezdte köszönettel dr. Németh Sándor, Bük polgármestere a tegnap tartott alapkőletételen. Felidézte, hogy nyolc éve tervezik a fürdőfőtér kialakítását, amely jelenleg az ország legnagyobb tájépítészeti beruházása.

A polgármester emlékeztetett a gyógyfürdő számos fejlesztésére és úgy fogalmazott, hogy a városrész új központjával ezt a folyamatosan bővülő termékkört „csomagolják újra”. Mint mondta, a fürdőváros kifejezésből a fürdő már adott volt, most egyre inkább a várossá váláson dolgoznak – ezzel a beruházással is. Türelmet kért a nagyszabású munkálatok hónapjaira a bükiektől és a fürdőbe látogatóktól.

– Hatékony szövetség a kormánnyal a bükiek és Bükfürdő érdekében – így fogalmazott a fürdőfőtér-beruházásról az alapkőletételen Ágh Péter ország­gyűlési képviselő. – Ez is rámutat arra, hogy az elmúlt években polgármester úrral mindig szövetségben tudtunk dolgozni, amikor Bükről volt szó – mondta még a képviselő, és sorolta a korábbi büki fejlesztések között a Szent Kelemen-templom parkját, a csapadékvíz-elvezetés megvalósítását.

Kiemelte a bükfürdői főtér-kialakítás kapcsán azt a kormányzati törekvést, amely a Bük–Sárvár turisztikai térség megerősítését szolgálja. Emlékeztetett, hogy az előző uniós költségvetési időszak a gyógyhelyfejlesztéseket helyezte előtérbe, viszont az új ciklusban lesz lehetőség a gyógyfürdők fejlesztésére is.

– Minőségi szintet ugrik Bükfürdő – ezekkel a szavakkal már ‎Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai igazgatója méltatta a bükfürdői építkezést az alapkőletételen. A turizmus gazdasági súlyát hangsúlyozta, és számokat is sorolt: idén nyáron 14,9 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ez 25 százalékkal több, mint az elmúlt évben. Előretekintve a kiemelkedő őszi foglalásokat is említette, ennek apropóján pedig arról a kormányzati törekvésről beszélt, amelynek célja, hogy a járványhelyzet elmúltával az ország desztinációiban minőségi, komplex kínálat várja a belföldi és a külföldi turistákat.

A megújuló attrakciókról úgy fogalmazott: néhány év múlva rá sem lehet majd ismerni a magyarországi turisztikai kínálatra. Az egészségturizmus, a szakmai képzések kapnak hangsúlyt a jövőben – erről is beszélt Juhász Szabolcs. Kiemelte, hogy a büki gyógyhelyfejlesztés a Bük-Sárvár régió márkaprofilját erősíti, ez pedig a prémium fürdőélmény. Ehhez átépítik a büki gyógyfürdő főbejárata előtti területet, a régi autóbusz-pályaudvart.

Komplex látogatóközpont készül, ahol méltó helye lesz a helyi termelői piacnak, készül kilátó és fürdőtörténeti bemutató, lesz rendezvénytér, valamint egy olajfúrótorony idézi majd fel, hogy évtizedekkel ezelőtt olajat keresve bukkantak az értékes büki gyógy-vízre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában