újdonságok

2021.09.16. 17:30

Új elemmel bővült a CSOK: Már otthoni akadálymentesítésre is használható a támogatás

Jövő nyárig haladékot kapnak a megelőlegezett csokot igénylők közül a támogatás visszafizetésére mindazok, akiknek a veszélyhelyzet kihirdetése óta járt le a bevállalt gyerek megszületésének határideje. Új elemmel bővült az otthonfelújítási támogatás, és kiegészült a Babaváró is.

MW

A veszélyhelyzet várhatóan januárig történő meghosszabbításával együtt 2022. június 30-áig meghosszabbította a kormány a megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéhez vállalt feltételek teljesítését, amennyiben az érintettekre vonatkozó határidő a veszélyhelyzet az idei március 11-ei kihirdetését követően telt le, illetve immár 2022. június 29ig esedékes – számolt be róla a Világgazdaság. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás visszamenőlegesen is érvényes, amennyiben a támogatást még nem fizették vissza. Nekik az állam automatikusan visszavonja a módosítás hatálybalépését követő öt napon belül a kiküldött visszafizetésre való felhívást. Akik viszont már visszafizették a támogatást, azok már nem élhetnek a veszélyhelyzetre tekintettel biztosított haladékkal, a viszszafizetett támogatást már nem utalja számukra vissza az állam – derül ki a módosításból.

Megkaphatják a már megítélt otthonteremtési kedvezményt viszont azok a szülők is, akik időközben, párjuk halála miatt váltak egyedülálló szülővé, még abban az esetben is, ha ők maguk nem lennének jogosultak a támogatásra. Ugyanez vonatkozik a Babaváró hitelt igénylőkre is, akik időközben megözvegyültek.

Új elemmel bővült az otthonfelújítási támogatás, amelyet akadálymentesítési munkálatok költségére is igénybe lehet venni olyan építési, szerelési, átalakítási tevékenység esetén, amely a lakást mozgáskorlátozott vagy más fogyatékossággal élő személy számára önálló vagy segítséggel történő használatra alkalmassá és biztonságossá teszi.

Az idén januártól igényelhető felújítási támogatás kifizethető az egyik szülő halála esetén a túlélő másik szülőnek akkor is, ha a jogosultsági feltételek nem állnak fenn. A támogatást ilyen esetben egyedülállóként igénybe veheti akkor is, ha az elhunyt szülő halála a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül következett be, és a jogosultsági feltételek a halál napján már fennálltak. Egyéb esetekben az ingatlant legalább egy éve kell tulajdonolni, illetve a kedvezményezett gyermeknek életvitelszerűen abban lakni a támogatás sikeres igényléséhez.

Kiemelt képen: Jövő év június 30-áig van haladék a feltételek teljesítésére

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában