Átállni a sötét oldalra

2021.10.12. 07:00

A Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete szervezett érzékenyítő programot – fotók

Szombathely Látó fiatalok számára rendeztek érzékenyítőprogramot a szokásos oladi helyszín helyett a központi helyen lévő Művelődési és Sportházban, hogy minél többen elérjék.

Merklin Tímea

Érzékenyítés,Tóthné Fiegler Andrea, Szuhogyi Tünde, Pintér Leona, Kossuth Éva, Poorné Erdélyi Anita, Kocsis Tamás, 2021011, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Az október 11-étől 16-áig tartó rendezvényre csaknem négyszáz fiatal jelentkezett a környékbeli iskolákból, tanárok kíséretében. Bősze György, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének elnöke elmondta: idén már nyolcadik alkalommal jött létre az Együtt élünk című programsorozat, több szociális tevékenységgel foglalkozó egyesület összefogásával; résztvevő a Vas Megyei Szakosított Szo­ciális Intézmény, a Boza Gáborné Alapítvány, a Lyons Club is. A pénzügyi hátterét úgy teremtették elő, hogy pályázati támogatást kaptak a Nemzeti Együttműködési Alaptól, ezt kiegészítette a szombathelyi önkormányzat egy kisebb ­összeggel.

– Senki nem úgy születik, hogy tisztában lenne a sérült emberekkel való megfelelő bánásmóddal, hogy nem fertőznek, hogy segítségre szorulnak, hogy ugyanolyan emberek, mint az egészségesek. Ezért hozzuk létre az érzékenyítőrendezvényeket, hogy megtapasztalhassák, milyen átkerülni a sötét oldalra – fogalmazott Bősze György.

Az érzékenyítőprogramban a látók számára bemutatják, milyen tapintható, beszélő eszközeik vannak, ki lehet próbálni vezetéssel a sötétszobát, ahol feladatokat kell megoldani, például zoknit párosítani vagy felismerni tárgyakat, zöldségeket. A diákok kisebb csoportja Bősze Györgyöt kísérte hétfőn sétálni Potterrel együtt, hogy megtapasztalják, mit tud a vakvezető kutya, hogyan közlekednek, oldanak meg helyzeteket. A szimulációs feladatok mellett társasjátékokat is ki lehet próbálni, a hétvégén csillagászati kiállítás is lesz a sportházban látók és látássérültek számára a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete szervezésében. Társszervezőként vesz részt a programban a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény, melynek hét munkatársa és két lakója is segít. Eljöttek tegnap annak a banknak a dolgozói, ahol a vakok egyesülete a pénzügyeit intézi. Képviseltette magát a Berzsenyi Dániel Könyvtár és az Agora – mint olyan közösségi helyek, ahol a vakok megfordulhatnak, érdemes megtanulni a megfelelő bánásmódot, a körültekintő segítségnyújtást.

Kiemelt képünkön: Irány a sötétszoba! Tóthné Fiegler Andrea engedte be a csoportot, Szuhogyi Tündével az élen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában