Frissen Vasból

2021.10.13. 11:30

Együttműködési megállapodást írtak alá, hogy a szabadult rabok megtalálják helyüket a társadalomban – fotók

Együttműködési megállapodást írtak alá a Szombathelyi Egyházmegye, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportja, valamint a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet képviselői a Püspöki Palota Konferenciatermében. A megállapodás célja a szabaduló fogvatartottak sikeres reintegrációja a társadalomba. A program akár már a héten megkezdődhet.

Polgár Patrícia

Együttműködési megállapodás aláírása, Dr. Székely János megyéspüspök dr. Asbóth Mária, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoport vezetője Nyima Tamás BV parancsnok-dandártábornok, Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet20211012, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A rabok kapcsolati hálója a börtönben töltött évek alatt teljesen szétesik, pedig fontos lenne számukra, hogy tudják, nem a bizonytalanság várja őket a szabadulás után. Ezen szeretnének az együttműködéssel segíteni – tájékoztatott dr. Székely János megyés püspök. A program működésével kapcsolatban elmondta: a szabadulás előtti nagyjából fél évben a segítők kapcsolatba lépnek majd az arra nyitott rabokkal, akiktől megtudják, hogy hol szeretnének a szabadulást követően élni, valamint, hogy milyen végzettséggel rendelkeznek, milyen munkát tudnak vállalni. Azok számára, akiknek egyáltalán nincs hova menniük, a lakhatásukat is megpróbálják megoldani. Emellett folyamatos lelki támogatást is nyújtanak számukra. – A reintegrációs program első számú együttműködő partnere az egyházmegye részéről a Szent Márton Köpenye Alapítvány, de számítunk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkénteseire is – tette hozzá. Ezzel kapcsolatban dr. Asbóth Mária, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportjának vezetője elmondta, ő az önkéntes börtönlátogatók szerepének fontosságát abban látja, hogy irántuk mélyebb bizalmat képesek kiépíteni a rabok, mint a börtön dolgozói felé.

Nyima Tamás dandártábornok, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka úgy látja, mindannyiunk érdeke, hogy a szabadulók megtalálják a helyüket a társadalomban. Ennek érdekében a büntetés-végrehajtásban a raboknak lehetőségük van tanulni, munkát vállalni, elsajátítani bizonyos normákat. Ezekhez az intézet kap, sőt szívesen is fogadja a segítséget. Elmondta, hogy a rendszerváltás óta rész- vagy főállásban börtönlelkészek látnak el szolgálatot a büntetés-végrehajtási intézményekben, a civil kapcsolatok ápolásában pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat van a börtön segítségére. – Számos fogvatartott számára ők az egyedüli kapcsolat a társadalommal – emelte ki.

Kiemelt képünkön: Az együttműködési megállapodást dr. Asbóth Mária, dr. Székely János és Nyima Tamás írták alá

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában