Frissen Vasból

2021.10.28. 20:37

Fapor, foci, menetrend – Lakossági akció és parázs vita a városi közgyűlésen – fotók

Zsákokban kapták a Falco Zrt. által kibocsátott faport a város baloldali vezetői és a körzet önkormányzati képviselője a csütörtöki közgyűlésen.

Tömböly Ágnes

A Haladás futballcsapat jövőjéről és a tervezett menetrendről is vitáztak a képviselők csütörtökön. A két közgyűlés közötti beszámolóban szó esett a koronavírus- járvány negyedik hullámáról. Dr. Kecskés László, az egészségügyi szakmai bizottság elnökeként elmondta: országosan Vas, Tolna és Zala megyében emelkedett leginkább a fertőzöttek-száma. Megtudtuk, hogy szerdán a Markusovszky-kórház Covid-osztályán mintegy húsz beteget ápoltak, intenzív osztályon négyen-öten feküdtek. Elsősorban az oltatlanok között és a fiatalok körében terjed a vírus – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy sajnos oltottak is kerültek intenzív osztályra. A két közgyűlés közötti beszámoló után elfogadták az ELTE szakmai és pénzügyi beszámolóját is.

 

A 2020/2021-es tanévben az önkormányzat több mint 110 millió forintot adott az egyetemnek. A gépészmérnökképzés finanszírozására ebből csaknem 65 millió forintot fordítottak. Nemény András polgármester javaslatára az ebédszünet utáni első napirendi pontként tárgyalták a Falco Zrt.-hez kapcsolódó előterjesztést, itt korábban szót kért a gyár mellett lakó Petőné Kiss Márta. – A közgyűlés garanciát vállalt arra a Kolozsvár utcai egykori sporttelep és a mellette lévő ingatlanok értékesítésére vonatkozóan, hogy a rendezési tervben a terület jelenlegi besorolását ötven évig nem változtatja meg – emlékeztetett a 2013-as közgyűlési határozatra Petőné Kiss Márta. Majd úgy folytatta: – Tehát nem lesz gazdasági övezet. Így próbálták megvédeni a lakókat a Falco zajával szemben. Önök ezt most felrúgták. Később hozzátette: – Tudom, hogy a városvezetésnek nincs pénze, de az embereknek is csak egy élete van és azt nem mindegy, hogyan élik, örökös stresszben vagy normálisan.

Közben zsákokba tett faport adott át dr. Szendrő-Németh Tamás civil blogger Nemény Andrásnak, Németh Ákos környezetvédelmi ügyekért felelős tanácsnoknak, Putz Attilának, a körzet képviselőjének, valamint a zöldhatóság jelen lévő vezetőjének. Utóbbi, Bencsics Attila hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet: a gyár az európai uniós irányelvek szerinti határértékeket tartja, ezért kapták meg augusztus végén az egységes környezethasználati engedélyt. Nemény András arról beszélt: fontosnak tartja, hogy megbeszéljék a gyárral kapcsolatos helyzetet, így el kell ismerni a zrt. által tett intézkedéseket. Illés Károly emlékeztetett: az előző városvezetés idején kezdődtek a komolyabb környezetvédelmi beruházások a forgácslapgyárnál. Így az UTWS-beruházást is akkor hajtották végre, ami nyomán komoly előrelépés történt.

 

– Máig zajszennyezés és porszennyezés tapasztalható. Köszönjük az erőfeszítéseket, de továbbiakra van szükség – fogalmazott a frakcióvezető. A forgácslapgyár beruházásait, tevékenységét bemutató videó után dr. Szendrő-Németh Tamás videóját is kérte lejátszani Illés Károly, azonban ahhoz a polgármester nem járult hozzá. Jóváhagyták a Blaguss Agora Hungary Kft. menetrendjavaslatát is. 2022. január 1-jétől látja el a tömegközlekedést a cég. Komoly vitát váltott ki, hogy a tervezett buszokat felmatricáztatná a város – 19 millió forintot költene erre. Ágh Ernő képviselő úgy fogalmazott: – Amíg nincs pénz peremkerületi beruházásokra, ne cicomázzanak! – Illés Károly pedig azt javasolta, hogy a megjelenő önkormányzati társaságok marketingre szánt keretéből finanszírozzák ezt, ne önkormányzati forrásból.

Hosszú vitát váltott ki a Haladás labdarúgócsapat sorsa. Nemény András úgy módosította az eredeti határozati javaslatot, hogy az önkormányzat is „kövesse” a törzstőke-emelést. Mint arról korábban írtunk, 5 millió forintról 40 millió 630 ezer 500 forintra emelkedik a Haladás Labdarúgó Kft. törzstőkéje. Az önkormányzat a törzs betétjét ennek megfelelően növeli, hogy a kft.-ben megmaradjon a 10,2 százalékos önkormányzati részesedés. Séllei Árpádtól, a kft. ügyvezetőjétől (egyben a Haladás Marketing Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tulajdonosától) megtudtuk: a szponzor, a Vasútvill Kft. már a nyáron feltűnt a csapat mezén, és komolyabb forrás is várható a cégtől.

Végül elfogadták a polgármester módosító javaslatát. Így a Haladás Marketing Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lehet a többségi tulajdonosa a Haladás Labdarúgó Kft.-nek. Az Agora és a médiaközpont összevonása után létrejövő cég ügyvezetőjének 2022. január 1-jétől Horváth Zoltánt választotta meg a baloldali többség.

Kiemelt képünkön: Dr. Szendrő-Németh Tamás faport vitt Nemény Andrásnak

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában