Frissen Vasból

2021.10.21. 10:35

Fénylő tűzgömb – Utánajártunk a Vas megyéből is észlelt égi jelenségnek

Akár egy mákszem, vagy borsó méretű kőzet is képes arra, hogy rikító fénnyel kísérve lépjen be földünk légkörébe. Ilyen jelenséget láthattak olvasóink szerda este is.

Horváth László

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mint arról portálunkon beszámoltunk, szerdán este tűzgömb húzott el az égen. A közösségi oldalunkra érkezett hozzászólások szerint olvasóink is észlelték az esetet.

Többen nem is akarták elhinni amit láttak, hiszen olyan valószerűtlennek hatott ez a rövid ideig tartó, erős, zöldes fénnyel járó égi jelenség.

– Magyarországon szerdán este tűzgömb, vagy szakmai nevén bolida érte el a Föld légkörét – mondta portálunknak Kovács József, a szombathelyi ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium főmunkatársa. – Tudni kell, naponta bombázzák kisebb nagyobb darabok a Földet. Ezek többsége szinte észrevétlenül elég. Vannak azonban kicsi – többnyire mák, vagy borsószem nagyságú – kőzetek, amelyek a sebességüknél fogva olyannyira ionizálják a körülöttük lévő levegőt, hogy az izzani kezd. És ezt a fényhatást lehetett szabad szemmel észrevenni. Csak összehasonlításképp: az autókkal lakott területen 50 km/h óra sebességgel lehet közlekedni, míg ezen kis darabkák óránként 100 ezer kilométerrel is közeledhetnek a Föld felé.

Kovács József kiemelte, vannak időszakok, amikor a Föld a Nap körüli keringése során olyan térségben halad el, ahol több űrkőzet található. Ilyen például minden évben augusztusban megfigyelhető Perseida meteorrajzás.

Válogatás olvasóink hozzászólásaiból:

Én is láttam, Nádasdon. Szép volt.

Mi is láttuk Bükön. 😃 Nagyon érdekes jelenség 😊

Vasváron én is láttam gyönyörű és szemvillanásnyi volt!

Premier néztük végig. Feleségem szavait idézve: „itt már nem kívánni kell hanem remélni, hogy nem esik a fejünkre” 🤣

Én is láttam 🙂, Celldömölkön 🙂

Szentgotthárdon is lehetett látni.

Kemenessömjénben is 😊

Kiemelt képünkön: illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában