Frissen Vasból

2021.10.23. 07:00

Fókuszban a vasi ötvenhatosok és események 235 településen

Megjelent Dr. Kövér István a Vasi ötvenhatosok című könyve, a Szülőföld Kiadó adta ki az 1956-os forradalom 65. évfordulója tiszteletére. A 84 éves, ma is praktizáló ügyvédnek ez a tizenötödik kötete, amiről az otthonában beszélgettünk.

Merklin Tímea

Dr. Kövér Istvánnal az otthonában beszélgettünk az új könyvéről

Fotó: Unger Tamás

Dr. Kövér István nem először foglalkozott a témával, sorra veszi elő korábbi munkáit, köztük azt az Emlékkönyvsorozatot, amelynek első részét Forradalom és megtorlás címmel 1996-ban adták ki – a második részSzombathely bombázása volt -, a harmadik rész már a szűkebb hazára fókuszált: „Forradalom és megtorlás Vas megyében” címmel jelent meg 1997-ben.

- 1992/93-ban jelent meg a kormány azon akarata, hogy rehabilitálni kell a diktatúrában 1945-1989 között hátrányt szenvedett embereket – mesélte ezen emlékkönyvek előzményeiről. – A parlamenti igazságtétel bizottság tagjai megkerestek, eljöttek Szombathelyre, mivel olvasták néhány cikkemet, és megkértek, hogy dolgozzam fel a vasi ’56-os eseményeket. Végig járták egyébként a megyéket, és mindenhol kerestek egy erre alkalmas helytörténészt. Addigra nekem már több könyvem megjelent, például a Diktatúra Vas megyében című munkám is. Elfogadtam a felkérést, és megbízást kértem, hogy nekiindulhassak kutatni a levéltárba, a rendőrségre, a bíróságokra, és a megbízás feljogosított arra, hogy betekinthessek az úgynevezett nullás és a dupla nullás iratokba, sőt másolhattam is.

Dr. Kövér Istvánnal az otthonában beszélgettünk az új könyvéről
Fotó: Unger Tamás

Kövér István nekiállt, mert sürgette az idő, egy évet adtak, hogy adja le a kéziratot. Amikor az emlékkönyvek megjelentek, rájött, hogy nem teljesek, tovább kell kutatni. Közben megjelent további két könyve: 2019-ben a Tanácsköztársaság Vas megyében a Magyar Nyugat Kiadónál, 2020-ban pedig a Vas vármegye Trianon előtt és Trianon után a Szülőföld Kiadónál.

- A mostani könyvem a hattyúdalom, de ez sem lesz teljes. Legalább tizenkét kötet kellene, akkor lenne benne minden precízen – fűzte hozzá a legújabb adatgyűjtéshez. Például még mindig nincs meg az összes név, hogy kik voltak a résztvevők, akiket leváltottak a forradalmárok. A letartóztatottak száma, neve, egységes felsorolása sincs meg.

Ezek szerint a Vasi ötvenhatosok a jelenlegi ismeretek összessége: 235 település eseményeit tartalmazza (az összevonások előtt még ennyi volt Vas megyében, most 216). A könyv újdonságát az adja, hogy a véletlennek köszönhetően összeismerkedett Dr. Jobst Ágnessel, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára munkatársával, aki elküldte neki az államvédelmi hivatal által készített összeállítást minden településről. Ebből tudta kiegészíteni a saját anyagait minden településről.

- Az ÁVH 1957-ben minden településen összegyűjtötte a bizottsági tagok névsorát, hol forradalmi, hol parasztbizottságnak hívták, hol munkástanácsnak nevezték. Ezeket fel kellett terjeszteni a központjukba, és figyelni kellett, hogy ezek az emberek hogyan viselkednek. Az volt a cél, hogy bebörtönözzék őket. A listák csak az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában vannak meg – tudtuk meg Kövér Istvántól.

Dr. Kövér István tizenötödik kötete jelent meg
Fotó: Unger Tamás

Az adatok szerint Vas megyében megfigyeltek 235 településen 3686 embert, legalábbis ennyit vettek listába, ebből 696 embert bíróság elé állítottak. 54 vasi kötődésű áldozat volt. Érdekes ellentmondás van a számokban ott, hogy országosan – 1958. augusztus 31-ig – a polgári és katonai bíróságok által elítéltek száma 10016 fő, másutt – a legfőbb ügyész 1970. augusztusi jelentése szerint – kegyelemben részesült 34988 személy. Akik kegyelmet kaptak, azokat előbb el kellett ítélni, vagyis az elítéltek száma meg kellett, hogy haladja a 35 ezret.

- Abban az időben nem nagyon tartották be a jogszabályokat az eljárások során, mert nem vontak felelősségre senkit – mesélte Kövér István. – Ha valaki már egy éve fogdában volt, újra elővették az ügyét, hátha még valakiket beárul, valakiket még be lehet vonni…Ha azt látták, hogy valaki nem híve a szocializmusnak, bevitték, és addig tartották fogva, ameddig akarták.

Az új kötet abban is több a korábbi könyveknél, hogy közli az 1956 november 4-én Ungvárra deportáltak névsorát: a 847 ember között 60 vasi volt, közülük 52 szombathelyi. A helytörténész azt is elmondja, hogy Vas megyéből senkit nem végeztek ki, sem rendőrt, sem katonát, sem határőrt – a mai ismeretei szerint.

Dr. Kövér István a könyve kapcsán egy érdekes összehasonlítást tett 1848 és 1956 egy-egy eseménye között. A Monarchia 1848-ban Lengyelországba küldte Lenkei János századost harcolni az elégedetlenkedők ellen. Amikor a százada megtudta, hogy délen a szerbek a magyarok ellen fordultak, megszegve minden előírást, hazatértek a parancsnokukkal együtt. Amint a helytörténész mondja, legalább ekkora tett volt 1956-ban a szombathelyi kék ávósoké. Október 23-án Budapestre vezényelték őket, harcoltak a parlamentnél és a Kossuth téren is, el is estek közülük. A sorozott legénység 29-én közölte a tisztekkel, hogy többet nem lőnek magyarokra, hazamennek. A feljebbvalóik is velük tartottak. A teherautójukkal törték át a laktanya kapuját, Dunaharaszti felé mentek, a Balaton déli partján, Zalaegerszeg felé jöttek vissza Szombathelyre, 30-án este érkeztek.

BÜKI 56-OSOKRÓL IS ÍRT

Dr. Kövér Istvánt erős hazafias érzülete vezeti kutatásai során, Jókai utcai házát turulmadár díszíti, Apró Attila szobrász készítette tizenöt évvel ezelőtt. Ő az ügyvédi kamara doyenje, a jövő őszi megyei közgyűlés után tervezi a nyugdíjba vonulását. Addig van még olyan ügye, amit figyelemmel kísér a végrehajtásig. Nehezére esik már a sok munka, mindig a praxisa mellett, szabadidejében kutatott, írt. A Vas Népéből máig rendszeresen ollózza a helytörténeti cikkeket. Legutóbbi, Vasi ötvenhatosok című könyvét október 21-én mutatták be a Megyeházán. Október 23-án 10 órakor pedig a büki városházán mutatják be azt a novelláskötetet, aminek ő írta az ’56-os fejezetét, a büki ’56-osokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában