Frissen Vasból

2021.10.08. 14:00

Gyerek van, adó nincs – Összegyűjtöttük, mit kell tudni a támogatásról

Február 15-ig visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót – jelentette be szeptember 20-án napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor miniszter­elnök az Országgyűlésben. Összegyűjtöttük, mit kell tudni a támogatásról.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után nem sokkal megjelent a kormányrendelet, amely összefoglalja és ismerteti a részleteket a gyermeket nevelő családok adó-visszatérítéséről, majd a NAV honlapjára is felkerült egy ezzel kapcsolatos tájékoztató. Ezek szerint a legtöbb szülőnek semmilyen teendője nem lesz. Lapunknak Petkovits Anikó, a NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat.

Ki jogosult?

A visszatérítés a családi kedvezményre jogosultaknak jár, tehát azoknak, akik a gyermek után családi pótlékot kapnak. A kedvezmény mindkét szülőt megilleti, ha 2021-ben közös háztartásban nevelik gyermeküket, függetlenül attól, hogy házastársak vagy élettársak. Ezen túl jár a visszatérítés annak a várandós nőnek és házastársának is, ahol a várandósság betöltötte a 91. napot.

Mennyi az annyi?

Az adó-visszatérítés összege az összevont adóalap utáni személyi jövedelemadóból az igénybe vett kedvezmények levonása után fennmaradó összeg, tehát a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadó.

Ekhós jövedelemmel rendelkező magánszemélynél a 2021-ben tőle levont ekhónak az szja-része (9,5 százaléka). A kisadózónál (kata) a 2021. évre a kisadózó vállalkozást terhelő tételes adó negyede. A visszatérítés felső határa a 2020. decemberi adatok alapján számolt éves átlagbér és a 15 százalékos adókulcs szorzata ezer forintra kerekítve, azaz 809 ezer forint.

Hogyan vehető igénybe az adó-visszatérítés?

A nagy többség mindenféle adminisztrációtól mentesen jut a pénzéhez: ők azok, akik a családi pótlékot kapják, és jellemzően bérből, fizetésből élnek.

Nekik a NAV automatikusan utalja a visszatérítést, és az pontosan úgy érkezik meg február 15-ig, ahogy a családi pótlék is: akinek bankszámlára, annak a NAV átutalja a visszajáró adó összegét, akinek a postás viszi, az az adó-visszatérítést is készpénzben kapja.

A katások és azok, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatait nem ismeri a NAV (például jogosult családi pótlékra, de azt nem neki folyósítják), 2021. december 31-ig nyilatkozatot tehetnek. Ha a határidőn belül nyilatkoznak, 2022. február 15-ig ők is megkapják a visszatérítést.

A VISSZADO nyomtatványon 2021. október 31-től december 31-ig lehet elektronikus úton vagy papíron megtenni a nyilatkozatot. Aki határidőben nem nyilatkozik, a visszatérítést a személyi­jövedelemadó-bevallásban érvényesítheti.

Azok a jogosultak is az önállóan elkészített bevallásukban igényelhetik a visszatérítést, akiknek a jövedelméről a NAV-nak nincs információja, például az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülőknek és azoknak, akik az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után maguk fizetik az szja-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában