Frissen Vasból

2021.10.03. 10:52

Hagyomány, minőség, gasztronómia a győrvári Böllérfesztiválon – Fotók

Páratlan sikere volt a hagyományos disznóvágási programnak Győrváron, amelyen huszonegy – nagyjából 120 kilós – disznót dolgoztak fel a Vas megyéből és Zala megyéből érkezett böllércsapatok.

Tóth Judit

Böllérfesztivál, 20211002, ut, Győrvár, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Ahol olyan szíves a fogadtatás és akkora a közösség ereje, mint Győrváron, ott csak sikeres rendezvényt lehet végigvinni. Kaczor Zsolt Mihály polgármester vezet végig bennünket a rendezvényplaccon, ami elég méretes, egészen biztos, hogy sokat kellett dolgozni vele. Az időpont szokatlan, hiszen most szüret idején rendezték a böllérfesztivált. A szokásos februári dátum a pandémia miatt nem jöhetett szóba.

Huszonegy csapat jött össze így is, ebből három Zala megyéből. Vasboldogasszony, Lakhegy és Egervár mind közeli szomszédok, ráadásul az ötvenes évekig Vas megyéhez tartoztak. Vasboldogasszony polgármestere, Németh Zsolt, a Gasztrococák csapat tagja sült vérrel, májjal és kolbásszal kínál, nem messze, az egervári sátornál pálinka formájában adják a vakcinát a gondosan kialakított oltóponton.

Délelőtt tizenegy óra magasságában minden sátorban lázasan folyik már a munka. Érdemes megjegyezni, hogy a külcsín is extrára sikeredett, minden csapat nagyon ügyelt a díszítésre. A vönöckiek sátra is őszi díszben pompázik, a háztáji kertek, szőlőlugasok gazdaságát idézi, a gyerekeknek pedig külön zsábamacskával is készültek. Buti Mónika, a falu polgármestere elmondja, hogy húszfős csapattal először vesznek részt a programon, ám annál nagyobb lelkesedéssel. Képzett böllérjük Papp Róbert, és nagyszerű szakácsnőjük is van, László Imréné személyében. A település külön buszt is indított a győrvári programra.

Szintén újonc a programon a Vashosszúfalui Tájházért Egyesület, a vezető Kardos Andrea azt mondja, a közösségi élményért jöttek ők is, szintén húsz fős társasággal.

A Hagyomány, minőség, gasztronómia szlogennel meghirdetett VIII. Vas Megyei Gasztronómia Fesztivál gyerekprogramokat, zenés-táncos produkciókat is kínált, de volt kirakodóvásár is. A rendezvény sikerét és a több ezer érdeklődőt látva, már most a következő fesztiválról beszélnek a szervezők. Mert, hogy lesz, az egészen biztos, mégpedig farsangfarkán, jövő februárban negyven csapat részvételével, határokon belülről és túlról.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos lett a böllérfesztivál fővédnöke, aki köszöntőjében kiemelte: a disznóvágás hagyományát életben kell tartani, mert ez régen is kedvelt közösségi program volt és ma is az. A gondolatmenethez csatlakozott Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Marton Ferenc alelnök és Szijártó László bizottsági elnök is.

Az idén krumpliprósza sütésben állítottak fel rekordot a győrváriak, 500 kilogramm burgonyából 524 kiló prószát sütöttek a szorgos kezek. Jövőre kolbászrekord lesz a cél, míg legutóbb tíz centi híján 3,5 kilométer hosszú kolbász készült négy tonna húsból, most 4 kilométert szeretnének készíteni öt tonna alapanyagból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában