Frissen Vasból

2021.10.31. 12:27

Húsz csemete került a földbe Balogunyomban, a Családok kertjében

Szombaton elültették az első fákat a Pipitér utcai Családok kertjében. Húsz csemete ereszthet gyökeret, ennyi gyermek született tavaly és az idén a településen. A tervek szerint minden év októberében bővül majd a kert.

Tóth Kata

Kiss Tamás és Ignácz Gyuláné a másfél éves Ágnessel. Elültették, beöntözték a bokrokat

Fotó: Cseh Gábor

Ásókkal, lapátokkal felszerelkezve érkeztek a kisgyermekes családok szombat délelőtt a Pipitér utcai önkormányzati területre. Gondosan előkészített ültetőgödrökbe állított fácskák és névtáblák várták őket – ki-ki megkereshette a magáét a parkban. A Bel Canto Énekegyüttes áldás-éneke után az ötletgazdák, Papp-Felber Anita önkormányzati képviselő, biokertész és Magyar Katalin védőnő köszöntötte az egybegyűlteket. Utóbbi emlékeztetett: Ferenc pápa 2021-re Szent József-évet hirdetett – Szent József a családok, az édesapák védőszentje. Mint mondta, büszke arra, hogy a balogunyomi apukák mindig aktív részesei voltak a gyermeknevelésnek, és örül, hogy a jelen lévő apróságok mind teljes családban növekednek.

Kiss Tamás és Ignácz Gyuláné a másfél éves Ágnessel. Elültették, beöntözték a bokrokat
Fotó: Cseh Gábor

– A fa úgy gyökerezik a földbe, ahogy a gyermek a családba. Olyan nagyra nő, mint a gyermek, és úgy kötődik az életteréhez, ahogy a gyermek a családhoz, a közösséghez – fogalmazott.

Tarsoly Alfonz polgármester felidézte, tavaly ilyenkor a focipályánál ültették el az Agrárminisztérium pályázatán nyert fákat, és bár bíztak abban, hogy sok gyermek szülei választják lakhelyül a falut, meglepően sokan születtek az idén is. A jövő szempontjából meghatározó, hogy az itt élők mennyire tartják otthonuknak a települést. A Családok kertje és az ehhez hasonló közösségi színterek – a kerékpáros pihenő, a focipálya – is hozzájárulnak ehhez, mondta. Emléklapot minden 2020-ban és 2021-ben született gyermek kapott szombaton, ajándékcsomagot az idén születettek.

Végül Papp-Felber Anita adott instrukciókat a szülőknek-nagyszülőknek az ültetéshez, ami ősi hagyomány: régen, ha kislány született, körtefát, ha fiú, almafát ültettek a családok. A Családok kertjében minden család maga választhatott fafajt: alma, cseresznye, szilva, gesztenye, körte, naspolya, ribizli, mogyoró, japán juhar és magnólia is került a földbe.A Kiss család másfél éves Ágnes lányuknak mogyorót, tíznapos kisfiuknak, Ábelnek ribizlibokrot ültetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában