Frissen Vasból

2021.10.30. 11:30

Szombathelyi ingatlancsomag: 140 lakást tervez a nyertes cég – videó

A baloldali többség jóváhagyta, így a több mint 800 millió forintos ingatlancsomagra az önkormányzat és a Szova NZrt. megköti az adásvételi szerződést a nyertes zrt. képviselőjével. A pályázati dokumentáció szerint 140 lakást és 9 üzlethelyiséget terveznek.

VN

Régóta nem akadt vevő a Szily János utca 42. szám alatti épületre, most ezt is elvitték. Vajon itt is lakások lesznek?

Fotó: Unger Tamás

Már a szeptemberi közgyűlésen is komoly vitát váltott ki a több mint 800 millió forintos ingatlancsomag. Akkor a fő témát az adta, hogy a bírálóbizottság az egyik ajánlattevő kizárását javasolta, amit a közgyűlés akkor jóváhagyott. Csütörtökön pedig már az került előtérbe, hogy a kikiáltási árat megajánló zrt. milyen beruházásokat tervez a megvásárolandó városi területeken – ez is része volt a pályázati anyagnak.

Az ügynek külön pikantériát ad, hogy a két közgyűlés közötti beszámolóban fogadták el a képviselők azt a határozatot, amely szerint a polgármester megvizsgálja, hogy Szombathely mely területein van szükség változtatási vagy építési tilalom elrendelésére a településtervezési és -fejlesztési célok elérése, forgalomszabályozás miatt, továbbá a városi zöldterületek megtartása érdekében. A vizsgálat eredményét a novemberi közgyűlés elé terjeszti majd Nemény András. A ingatlancsomagra ajánlatot tevő zrt. 140 lakást és 9 üzletet tervez megvalósítani – erről Horváth Gábor önkormányzati képviselő beszélt még a csütörtöki közgyűlésen. Külön kiemelte az egykori városi strand területét, ahol a tervek szerint 20 lakást, 6 üzletet, 20 teremgarázst és 20 parkolót építenének.

Régóta nem akadt vevő a Szily János utca 42. szám alatti épületre, most ezt is elvitték. Vajon itt is lakások lesznek?
Fotó: Unger Tamás

Németh Ákos tanácsnok pénteken, a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón arról beszélt: komoly eredménynek tekinti, hogy a pályázat benyújtójának favédelmi tervet is kellett készíttetnie. Úgy tervezték meg az épületet, hogy az ottani fákat ne kelljen kivágni. Hozzátette, hogy bár a terület 60 százaléka beépíthető lenne, az elképzelések szerint mindössze 26 százalékos beépítettség várható. Az ingatlancsomagban szereplő területek közül nem ez az egyetlen, ahova lakásokat tervez a nyertes. Horváth Gábor önkormányzati képviselőtől tudjuk: 140 lakás és 9 üzlethelyiség kialakítását tervezik. A pályázati anyagot látva a város vezetői egyeztettek-e a kommunális iroda munkatársaival, a közműszolgáltatókkal vagy éppen az egykori városi strand esetében a közelben lévő mentőszolgálattal és a kórház vezetésével a tervezett beruházások kapcsán? S ha nem, miért nem? – kérdeztük a tegnapi városházi sajtótájékoztatón.

Németh Ákos tanácsnok válaszában leszögezte: – A fenntartható fejlődésben bent van a fejlődés is. A kérdésre, hogy Szombathelynek szüksége van-e új lakásokra, a válasz igen – fogalmazott a politikus. Majd hozzátette: – Az eddigiekhez képest sokkal több információval rendelkezünk, mint amire eddig igény volt. Ez egy lépés afelé, hogy feltérképezzük, mi fog ott történni – fogalmazott. Arra ugyanakkor nem kaptunk választ, egyeztettek-e az egészségügyi intézmények vezetőivel. Azt Horváth Gábor csütörtöki felszólalásából ugyanakkor tudjuk, a mentőszolgálat regionális igazgatója nem tud a tervezett beruházásról. A mentők számára ugyanakkor a kereszteződés forgalma már most gondot okoz – derült ki a képviselőnek küldött válaszból.

A zöldterületet nettó 81,7 millió forintért értékesítenék
Fotó: Unger Tamás

Illés Károly frakcióvezető a Homok úti területekre hívta fel a figyelmet: a Szova NZrt. tulajdonában álló területet okkal nem értékesítette az előző városvezetés – emlékeztetett. Kiemelte, a Homok útra és a Jégpince utcára is komoly terhelést hozhat annak a kétszáz autónak a forgalma, ami a lakások megépülése után innen várható. A Fidesz–KNDP-frakció tagjai mellett Czeglédy Csaba és Koczka Tibor sem támogatta az ingatlancsomag értékesítését. Utóbbi tegnap azt mondta: az a 2024-es önkormányzati választásra is rá fogja nyomni a bélyegét. Mi tesszük hozzá: 140 lakás, 9 üzlet értékesítése jelentős üzleti vállalás – ki-ki vérmérséklete szerint kalkulálhat. A belvárosi régi strand csaknem 4500 négyzetméteres területét például nettó 81,7 millió forintért vinné a zrt. A területre azonban az államnak elővásárlási joga van. A történet tehát itt biztosan nem ért még véget.

Nézze meg a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón készült videónkat! Azt is megtudhatja, hogy mennyi önkormányzati támogatást kapott három év alatt a szombathelyi kosárlabda csapat:

Kapcsolódó cikkek:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/fapor-foci-menetrend-lakossagi-akcio-es-parazs-vita-a-varosi-kozgyulesen-fotok-5427011/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/civil-kezdemenyezes-ne-adjak-el-inkabb-legyen-kozpark-a-regi-varosi-strand-video-5417921/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában