Egy korszak lezárult

2021.10.20. 07:00

Merre mozdulhat a magyar–német bilaterális kapcsolat? A Mathias Corvinus Collegium szombathelyi eseményén jártunk

Egy korszak vége. Merre tart Németország Merkel után? – ezzel a címmel szervezett pódiumbeszélgetést a Mathias Corvinus Collegium Szombathelyi Képzési Központja és a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért.

Cseh-Egyed Bernadett

20211019 Felix. A. Dörstelmann, Prof. Dr. Werner J. Patzelt, Dr. Hende Csaba OGY képviselő, MCC konferencia Németországról, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A vendégkutatók mellett Hende Csaba parlamenti alelnök, a térség országgyűlési képviselője kereste a választ arra, merre mozdulhat a magyar–német bilaterális kapcsolat a jövőben. Szombathelyre érkezett kedden este Werner J. Patzelt, a Drezdai Műszaki Egyetem professor emeritusa és Felix A. Dörstelmann, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem kutatója. Az est moderátora, Fodor Kinga elmondta: céljuk, hogy lehetőséget biztosítsanak a magyar– német párbeszédre.

Mint ismeretes, 2021. szeptember 26-án Németországban Bundestag-választást tartottak, amelyen Angela Merkel 16 év után nem indult, s amelynek kimenetele a voksolás előtti pár napban is nyitott kérdés volt az európai közönség számára. Az abszolút többséghez szükséges 368 szavazatot egyetlen pártnak sem sikerült elérnie, ezért a „nagyágyúnak” számító három párt, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) koalíciós tárgyalásokat kezdtek. A szakértők először azt vitatták meg: hogyan veszíthetett Angela Merkel pártja, a CDU 4 millió szavazatot, mi állhat-e nagy mozgás mögött. Werner kifejtette: Angela Merkel politikáját mindig az általános véleményhez alakította, szoros kapcsolatot ápolt a vezető újságírókkal. Az elmúlt években egyre több olyan álláspontot adott fel, ami eredetileg a CDU-é volt, és egyre több olyat képviselt, ami valójában a zöldeké és a szociáldemokratáké. Ez lehet az oka annak is, hogy a mostani választások után a zöldpárt sikeresen zárt, és a CDU beismerte: nem tudnak kancellárt állítani. Később egy másik kérdésre úgy fogalmazott: „Merkel az, aki tönkretette a CDU-t, mert soha nem fogadta el a pártot élete részének, migrációs politikájával pedig hozzájárult az Alternatíva Németországért (AFD) párt kialakulásához.”

– Ha Németország tüsszent egyet, Magyarország tüdőgyulladást kap – fogalmazott Hende Csaba, aki a többi közt arról beszélt, milyen szoros a két ország viszonya. Jelenleg csak a vasi megyeszékhelyen több mint tízezer munkavállalót foglalkoztatnak a német tulajdonú vállalatok. Szólt arról a Helmut Kohlról, aki korábbi szövetségi kancellárként a szívén viselte Közép-Európát, és akinek a gondolkodásmódját Angela Merkel már nem követte. Ez azért is nagyon fontos, mert ahogy mondta, ha Berlinről beszélünk, akkor Brüsszelről is beszélünk.

Felix A. Dörstelmann kiemelte, a koalíciót tervező pártok gazdasági felfogása között nagyok a különbségek, még kérdéses, miként tudnak majd megegyezni úgy, hogy az bekerül a több mint százoldalas szerződésbe. Abban azonban mindhárom előadó egyetértett: a vállalatok közötti kapcsolatok politikai ciklusokon átívelők, egyébként nagy valószínűséggel az eddigieknél is terheltebb kapcsolat alakulhat ki Németország és Magyarország között.

Kiemelt képünkön: Felix A. Dörstelmann, Werner J. Patzelt és Hende Csaba a pódiumbeszélgetésen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában