Madármegfigyelés

2021.10.12. 07:00

Sirályból kevés volt, nem költött a gulipán Rábapatyon

A rábapatyi bányató Vas megyében ma már az egyik leglátogatottabb madarászhelyszín. A sárvári Tóth Kornél hat éve fedezte fel mint értékes élőhelyet. Azóta országos hírnévre tett szert a terület.

Gyöngyössy Péter

Fotó: GYP

A sárvári Tóth Kornél 2015 novemberében fedezte fel a rábapatyi bányatavat mint értékes madárélőhelyet. Azóta is hetente egy-két alkalommal kijár a területre. A legtöbb megfigyelési adat tőle származik, de számos remek fotót is készített.

– Már első alkalommal négy énekes hattyút sikerült megfigyelnem, ami Magyarországon ritka madárnak számít – emlékezik vissza a hat évvel ezelőtti élményre Tóth Kornél. Majd hozzáteszi: – Azóta még soha nem volt olyan kicsi a víz, mint most. Leginkább a téli csapadék ­hiányzik.

Számos madárfaj számára a kis szigetek, zátonyok a legfontosabbak. A vízszint csökkenése miatt a szigetek egybeolvadtak a parti zónákkal, így bejár a róka. A gulipán költése idén nem sikerült, a gólyatöcsből valaha hat pár is fészkelt, idén csak egy. A dankasirályból húsz-harminc pár is szokott költeni, idén csak öt-hat. A küszvágó csérből tizenöt-húsz pár helyett csak két-három pár nevelt fiókát. Ha meg is volt a költési szándék, a fészkeket kirabolták a rókák vagy a dolmányos varjak.

– A növényzet nagy erővel foglalja el a tartósan szárazra kerülő részeket. Így alkalmatlanok lesznek a költésre – folytatja a szakember. – A tó keleti felében volt egy költősziget, a dankasirály és a küszvágó csér ötven-hatvan párból álló közös telepet alkotott. A benövényesedés miatt nem maradtak meg a madarak, csak az apróbb kis zátonyokon fészkeltek.

Kiemelt képünkön: Tóth Kornél madármegfigyelés közben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában