Járványkezelés

2021.11.19. 11:07

A beoltottak sem ússzák meg – Ausztria tíz napra bezár

Ausztriában tovább nőtt a fertőzöttek száma, hétfőtől nem csak egyes tartományokra, hanem az egész országra vonatkozó teljes lezárás lép életbe, hangzott el a ma délelőtti sajtótájékoztatón. A pandémia kitörése óta ez már sorban a negyedik zárlat.

orf.at/vaol.hu

Nemcsak a maszkviselés kötelező az üzletekben, hanem az egy légtérben tartózkodók számát is limitálják

Fotó: vienna.at

Alexander Schallenberg kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter kijelentették, hogy hétfőtől ismét bezárnak az éttermek, szórakozóhelyek, kulturális eseményeket és rendezvényeket tartó helyszínek valamint mindazok a boltok, amelyek nem árulnak élelmiszert vagy a mindennapi megélhetéshez szükséges árúkat. Az óvodák és iskolák nyitva maradnak, de az ajánlás szerint, ha lehet, a gyerekek maradjanak otthon, tananyag-csomagokat kapnak. Jövő év elejétől pedig bevezetik a kötelező oltást - derül ki a magyarok.orf.at cikkéből.

Az új fertőzöttek száma rekordot döntött, ezért a zárlat szükséges volt, mondta Wolfgang Mückstein és elnézést kért a szigorú intézkedésekért, a kijárási tilalomért, de hangsúlyozta, hogy csak így lehet megállítani a közelgő vészhelyzetet. A kijárási korlátozás 0.00 – 24.00-ig előreláthatólag 10 napig, szükség esetén 20 napig, ez esetben december 12-ig lenne érvényes.

Összefoglalva ezek az intézkedések várhatóak:

1. Országos kijárási korlátozás mindenkinek (oltott, oltatlan), a korábban ismert kivételekkel (munkába járás, élelmiszer-vásárlás, orvos stb.)

2. 10/20 napig tart, december 13-án előreláthatólag visszatér az eredeti szabályozás, ami csak az oltatlanokra vonatkozik

3. A munkavállalóknak, amennyiben lehetséges, az otthoni munkavégzés ajánlott (home-office)

4. Kötelező lesz zárt helyiségekben a maszkviselés

5. Az óvodák, iskolák nyitva maradnak, de az ajánlás szerint, ha lehet, a gyerekek maradjanak otthon, tananyag-csomagokat kapnak

6. Februártól bevezetik a kötelező oltást Ausztriában

7. Ausztriaszerte már négy hónap után lehetségessé teszik a harmadik oltás beadását

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális vezetője kijelentette, kemény tél vár Európára, hiszen az oltás ellenére továbbra is terjed a koronavírus szerte Európában. A WHO nemrég közölt adatai szerint 5 220 000 a fertőzöttek száma, 99 000 a halottaké.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában