Frissen Vasból

2021.11.15. 12:20

A Lehár emlékév zárása négynapos eseménysorozat volt három országban – fotók

A Székesegyházban tartott szentmisével zárult a Lehár 145 emlékév négynapos nemzetközi megemlékezés-sorozata; végül díszszázad tisztelgett a háborús hősök előtt.

Merklin Tímea

20211114 Lehár Antalra emlékeztek, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A Szent György Lovagrend és az osztrák Fekete Kereszt képviselői az olaszországi Fossalta Maggioréban emlékeztek meg csütörtökön az első világháborús halottakról, ahol 106-os gyalogezred egykori főhadiszállása és katonatemetője volt. A megemlékezők utána a Piave partjára mentek, ahol 1918. június 15-én a Lehár Antal ezredes katonái végrehajtották a lehetetlent: híd nélkül, erős sodrás mellett, nagy veszteséggel átkeltek a túlsó partra. Emlékükre koszorút dobtak a folyóba, amelyben oly sok magyar katona lelte halálát.

Báró Lehár Antal ezredes sírjánál tisztelegtek halálának 59 évfordulóján az ausztriai Klosterneuburgban pénteken, a Lehár 145 Emlékév programsorozatának szervezői. Wolfgang Wildberger ezredes, a Fekete Kereszt burgenlandi tartományi vezetője idézte fel Lehár ezredes életét. Babos Sándor őrnagy, a MH KIKNYP 17. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője beszédében kiemelte:

- Magyarországot és Ausztriát összeköti a közös katonai múltja – mondta Babos Sándor őrnagy, kifejezve örömét is, hogy a Magyar Honvédség Vas megyei szervezetei részt vehetnek a Lehár 145 emlékév programjaiban – Lehár Antal nyughelye most egy találkozási pont, ahol összeér a múltunk, jelenünk és jövőnk. Egy olyan férfi alakja rajzolódik ki előttünk egy évszázad távlatából, aki katonaként szolgálta a monarchiát, és küzdött hősiesen, magyar virtussal. A háború utáni zavaros időszakban pedig igyekezett megtépázott magyar hazánk nyugati részét a feldbachi zászlóaljjal, majd a Szombathelyi Hadosztállyal védeni.

A „Csak egy hűséges szolgája urának – Báró Lehár Antal ezredes, a katona” című kötetet mutatták be szombaton Alsóőrön, ahol átadták az arany vitézségi éremmel kitüntetett vitéz Horváth József őrmester emléktábláját, és oklevelet kapott Kelemen László, az Ausztriai Magyar Információs Centrum vezetője a Lehár évben végzett munkájáért. A Székesegyházban vasárnap Dr. Székely János megyéspüspökkel Berta Tibor dandártábornok, tábori püspök mutatott be szentmisét. Felidézte: Lehár katonái igyekeztek helytállni a földi pokolban, és próbáltak segíteni keresztény szellemben: habár maguk is éheztek, számos alkalommal lemondtak az élelmiszeradagjukról az olasz civil lakosság javára.

Az esemény a templom előtt díszmenettel zárult az MH 83. Poppr Emil, a 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóaljakból alkalomra felálló század és a Kaposvár Helyőrségi Zenekar közreműködésével. Az eseményen részt vett Dr. Töll László ezredes, a MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság Társadalmi Kapcsolatok Főnöksége vezetője is.

A Püspöki Palotában Harangozó Bertalan kormánymegbízott és Dr. Nemény András polgármester nevében Tóth Kálmán képviselő díszoklevelet adott át Wolfgang Wildberger ezredesnek egész éves munkájáért. Az osztrák Fekete Kereszt Hadisírgondozó Egyesület elismerő oklevelet adományozott a Lehár 145 Emlékévben végzett munkájáért Magyar Sándornénak, Jagadics Péter nyugállományú alezredesnek, a Sopron Járás Területvédelmi Századnak, Babos Sándor őrnagynak, a fő szervező Fülöp Andrásnak, a Szent György Lovagrend képviselőjének, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Zala Megyei Tagozatának, valamint a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesületnek.

Kiemelt képünkön: A csapatzászlót tartó katonák mögött balról Kelemen László, dr. Töll László ezredes, Sásdi Imre alezredes, jobbról Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Berta Tibor tábori püspök és dr. Székely János megyés püspök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában