Frissen Vasból

2021.11.02. 07:00

A reformáció értékeit ébren kell tartani

A protestánsok az idén ünneplik a reformáció kezdetének 504 éves, a Kárpát-medence magyar reformátussága megalakulásának 454. évfordulóját. Az Őrségi Református Egyházmegye a reformáció 504. évi záróünnepét tartotta vasárnap.

Tóth Kata

20211031 záró Istentiszetelet, Osváth Imre, Kercaszomor, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Igehirdetésében Szabadi István esperes, Körmend lelkipásztora Máté evangéliumából Péter alakját idézte, aki „kiszállván a hajóból járt a vízen, hogy Jézushoz menjen”. A hívekkel telt templomban annak adott hangot: hinni annyi, mint szüntelenül vízen járni és megtapasztalni a lehetetlent. Mint mondta, az ünnepen azt is kérjük, hogy Isten Szent Lelke állandóan reformáljon bennünket. Szüntelen visszaalakulásra van szükség az Isten dicsőségére. Dr. Juhász Sándor főgondnok köszöntőjében úgy fogalmazott: a reformációnak köszönhetik felekezeti létüket, másrészt hitbéli önazonosságtudatuk megélése, megerősítése és naponkénti megújítása is alapvetően fontos számukra.

Történeti áttekintést adott arról, hogy mi vezetett a reformáció kialakulásához, majd kijelentette: a reformációnak számos, a társadalom számára is rendkívül hasznos vívmánya volt és van: kulturális szinten az anyanyelv megőrzésében és ápolásában játszott szerepe, az iskolák alapítása, társadalmi szinten a család fontosságának hirdetése, a gazdaság szempontjából annak képviselete, hogy a munka a közösség szolgálatává válhat, a gazdaság pedig csak a boldogulásunk eszköze, de nem célja. Kiemelte, a reformáció értékeit ébren kell tartani, mert ahol értékőrzés zajlik, ott értékteremtés, jövőformálás is lehetséges. Olyan az egyház, mint az őt alkotó tagok. Legyenek felfelé tekintő, életigenlő emberek, akik tudatosan élik meg hitüket, hangsúlyozta a jelenlévőknek.

„Történelmi okok folytán a magyar reformátusság ma több országban és egyháztestben, de hitvallási egységben és testvéri közösségben él egymással a Kárpát-medencében és szerte a nagyvilágban. Az Őrség reformátusai ma négy országban élnek. Jézus Krisztus egyént és közösséget, egyházat is megújító munkájára, valamint a reformáció máig ható, mai is élő lelkületére egész társadalmunk figyelmét közösen kívánjuk felhívni.” Ozsváth Imrének, Kercaszomor lelkipásztorának fenti mondatai is szerepelnek abban a kiadványban, amelyből az ünnepségen mindenki kapott egy példányt.

Kiemelt képünkön: Ozsváth Imre házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában