Frissen Vasból

2021.11.16. 11:30

A szombathelyi Váci-iskola egykori diákjai nemzetközi rajzpályázaton nyertek díjat – fotók

A jövő és a robot című nemzetközi rajzpályázaton nyertek díjat a Váci Mihály Általános Iskola és AMI egykori diákjai, akiknek az érmet személyesen hozta el a Cseh Köztársaság budapesti nagykövetségének konzulja, Varga György.

Merklin Tímea

Balikó Georgina és Jakab Hanna – mögöttük a tanáraik, Bodorkós András és Horváth Andrea a tegnapi átadón

Fotó: Unger Tamás

Jakab Hanna és Balikó Georgina még a Váci-iskolába jártak, amikor beadták a pályázatukat tavaly, idén pedig már megkezdték a középiskolát, mire kihirdették az eredményeket. Amint azt Varga György konzultól megtudtuk, Csehországban minden évben meghirdetik ezt a versenyt; a legutóbbira 11 ezer 253 jelentkező volt 72 országból. 956 díjat, 79 érmet osztottak ki, köztük kettőt a volt Váci-iskolás lányoknak.

Az iskolaigazgató, Németh Gábor büszkeségét fejezte ki egykori tanítványai sikere okán. Az ünnepélyes alkalomra meghívták Fodor Istvánt, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatóját, aki úgy fogalmazott: az a dolgunk, hogy lehetőséget biztosítsunk a tehetségek kibontakozása számára. A diákoknak szóló gratuláció mellett nagy elismerés illeti a felkészítő tanárok – Vörös Lívia, Horváth Andrea és Bodorkós András – munkáját.

Balikó Georgina és Jakab Hanna – mögöttük a tanáraik, Bodorkós András és Horváth Andrea a tegnapi átadón
Fotó: Unger Tamás

László Győző alpolgármester köszönetet mondott a díjnyerteseknek, amiért öregbítik a város hírnevét, a pedagógusoknak és a fenntartónak pedig azért, hogy biztosították ehhez a feltételeket.

Jakab Hanna óvodáskora óta rajzol, negyedik osztályos korában került át a szombathelyi Váciba Rumból, mert a tanárai, szülei is látták, hogy érdemes alapfokú művészeti iskolába járnia. Az évek alatt többször kiállították a munkáit. Jelenleg a VMSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikumba jár. Kereskedelmi és webáruházi technikusi képzésre jelentkezett, most nulladik osztályos az angol nyelvi felkészülés miatt, a célja, hogy majd angol felsőfokú nyelvvizsgát tegyen, mert „akkor kinyílik a világ”.

Jakab Hannának is gratulált Varga György, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövetségének konzulja
Fotó: Unger Tamás

Balikó Georgina Váton lakik, elsőtől fogva a Váci-iskolába járt, azon egyszerű okból, mert az édesanyja is ennek az intézménynek a diákja volt, gondolták, hogy neki is jó lesz. Jelenleg a kőszegi evangélikus technikumban tanul mezőgazdasági technikus szakon, szereti az állatokat, ebben az irányban szeretne majd tovább haladni, az az elképzelése most, hogy farmer szeretne lenni.

Mindkét lány azt mondta, nagy megtiszteltetés számukra, hogy visszahívták őket a régi iskolájukba erre a kis ünnepségre, és a konzul személyesen hozta el nekik a díjakat, ajándékcsomagokat. Neveztek már korábban is nemzetközi versenyre, de most először nyertek. Megtudtuk, a Váci-iskolában heti hat órájuk volt az alapfokú művészeti képzésben: grafikai és festészeti műhely, vizuális gyakorlat, művészettörténet, de önállóan is rajzolgatnak tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában