Frissen Vasból

2021.11.29. 14:00

Csodálatos átalakuláson esett át Szakonyfalu egyik romos parasztháza – fotók

A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program pályázati támogatásával, a Társadalmilag felelős idegenforgalmi szolgáltatók hálózatának kialakítása című projekt keretében felújították az épületet, amely tájház lett és arra hivatott, hogy bemutassa a szlovén Rábavidék gazdag örökségét.

Tóth Judit

20211127 szlovén tájház avató, Rogan Valéria, Szakonyfalu, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az Ethos Land, vagyis Etikus porta névre keresztelt tájház ünnepélyes átadójára sokan gyűltek össze. Ez is jelzi, hogy a Szakonyfaluban és a Rábavidéken élők számára fontos a múlt megismerése és az örökség továbbadása a következő generációknak. Rogán Valéria, a település polgármestere ünnepi beszédében elmondta, hogy az önkormányzat megvette, felújította és újrahasznosította az elhagyott romos házat azzal a céllal, hogy a szlovén-magyar határtérségben élők számára egy közösségi teret hozzon létre. Fontos szempont volt az is, hogy megőrizzék azt az építési stílust, amit hajdanán az elődök alkalmaztak.

A ház nagyszobájában kialakítottak egy kicsi etikus múzeumrészt, itt azokat a tárgyakat, fényképeket és emlékeket állították ki, amelyeket a szakonyfalusiak ajánlottak fel. A szoba melletti konyha is szemet gyönyörködtető, fatüzelésű tűzhelyével és kemencéjével. Az idegenforgalomra is építenek, ezért két szoba szálláshelyként funkcionál majd. Családokat, kisebb társaságokat tudnak fogadni, a férőhelyek száma tizenkettő. Elsősorban azokat a turistákat várják, akik egyszerű körülmények között szeretnék megismerni a csodálatos Rábavidéket. Az épület mellett levendulaültetvény van, emellett magaságyásokat is építettek. Az országfásítási program keretében tavasszal beültetik a tájház mögötti területet, és a gyerekeknek is készülnek meglepetéssel.

- Hiszem és remélem, hogy ez a befektetés hamarosan közkedvelt lesz a turisták körében, hiszen azért dolgozunk, hogy térségünket, hagyományainkat megismertessük az ide érkezőkkel. A kivitelezőknek nem volt könnyű dolguk, hiszen a ház tényleg nagyon rossz állapotban volt, éppen ezért nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki a munkában részt vett. Településünknek sokat jelent ez a beruházás és boldogok vagyunk, hogy itt állhatunk – mondta az ünnepélyes szalagátvágás előtt Rogán Valéria.

A program végén Bodorkós Imre atya áldotta meg az épületet, majd fellépett a Magyarországi Szlovének Szövetségének szakonyfalusi néptánccsoportja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában