Nem tartja bűnösnek magát a sofőr

2021.11.04. 07:00

Halálos baleset Celldömölkön: egy év felfüggesztett volt az ügyészi ajánlat

Tárgyalást akar a halálos baleset okozásával megvádolt sofőr, aki szakértő meghallgatását kérte az ügyben. Tavaly december 18-án, a reggeli órákban gázoltak halálra egy idős asszonyt Celldömölkön a Sági utcában.

Budai Dávid

Fotó: Benkő Sándor

Az ügyben szerdán tartott előkészítő ülést dr. Fonyódi Lajos bíró a Sárvári Járásbíróságon. Az már az ülés legelején kiderült, hogy a büntetlen előéletű vádlott, T. B. tárgyalást akar, mivel nem tartja magát bűnösnek.

A vádirat szerint az idős asszony a fiatal sofőr menetirányát tekintve balról jobbra haladt át az úton, és már az ő sávjában, a felezővonaltól három méterre járt, amikor elütötték. A szerencsétlenül járt gyalogos a motorháztetőre csapódott, majd az úttestre esett, és olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen elhunyt.

Az ügyészség szerint a sértett csaknem 60 méterről látható volt, ezért ha a vádlott időben észreveszi őt, akkor a balesetet lassító fékezéssel is elkerülhette volna, ám ő csak több mint három másodperc után lépett a fékre. Úgy tudjuk, a baleset helyszínétől 90 méterre volt egy gyalogátkelőhely, tehát elég messze ahhoz, hogy az idős asszony úttesten való átkelése a KRESZ szerint szabályos volt. A vád halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, amiért az ügyész egy év fogházat ajánlott egy év négy hónap időtartamra felfüggesztve, mellékbüntetésként pedig egy év közúti járművezetéstől való eltiltást indítványozott. A vádlott védekezését egy magánszakértői véleményre alapítja, de az is felmerült, hogy egy szembejövő autó fényvillantással elvakította a balesetet okozó sofőrt. A vádlott ügyvédje szerette volna, hogy védence – aki mezőgazdasági gépekkel dolgozik – legalább a munkájához elengedhetetlen T-kategóriára szóló jogosítványát visszakaphassa, ám erre, mint kiderült, nincs mód. A vádlott jogosítványát a büntetőeljárás jogerős befejezéséig bevonták, így ha most az előkészítő ülésen lezárult volna az ügy, T. B. már decemberben visszakaphatta volna okmányait, hiszen az ügyészi indítvány egy évről szólt. A per várhatóan januárban, a szakértő meghallgatásával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában