Frissen Vasból

2021.11.19. 12:30

Kárfelszámolás, mentés: így zajlott a katasztrófavédők gyakorlata Szombathelyen – videó, fotók

Egy növényvédő szerekkel, vetőmagokkal és műtrágya-nagykereskedelemmel foglalkozó üzemben tartottak külső védelmiterv-gyakorlatot.

Tóth Judit

Fotó: Horváth Balázs

A gyakorlat egy feltételezett káreseményre épült. Eszerint az ipari telephelyen tűz ütött ki, egy raktár teljes terjedelmében égett. A keletkezett égéstermékben mérgező anyagok voltak, amelyek veszélyt jelentettek a dolgozókra és az üzem környékén élőkre egyaránt. A szombathelyi hivatásos tűzoltók a raktárból kihoztak két embert, akiket átadtak a mentőszolgálat szakembereinek, majd nekiláttak a tűz eloltásának.

A Vas megyei katasztrófavédelmi mobil labor a telephelyen és a környező utcákban is folyamatos méréseket végzett, vizsgálták a levegőbe kijutott káros anyag koncentrációját, és szakmai támogatást nyújtottak a beavatkozó állománynak. A kárfelszámolással párhuzamosan a szombathelyi polgármesteri hiatal munkatársai elkészítették az eseményről készült lakosságtájékoztató anyagot, felmérték a kitelepítendő személyek számát, majd részükre ideiglenes befogadóhelyet biztosítottak.

Az önkormányzat, a közterület-felügyelet, a települési polgári védelmi parancsnokság és a polgárőrség közreműködésével lakosságtájékoztató kiadványokat helyeztek ki. A gyakorlaton az ELTE Savaria Egyetemi Központ tanulóiból álló önkéntes mentőszervezet tagjai is részt vettek, akik főleg a tájékoztató anyagok kiosztásában segítettek.

A gyakorlatot a beavatkozó állomány a társ­szervekkel közösen, szakszerűen hajtotta végre, ezért azt a gyakorlat vezetője megfeleltre értékelte.

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-magasbol-mentettek-a-szombathelyi-oriaskereknel-gyakorlatoztak-a-katasztrofavedok-fotok-5479592/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában