Természetvédelem

2021.11.14. 07:00

Ismét vízre szálltak, ellenőriztek a halőrök Vas megyében

Nem várt helyről érkeztek a halőrök, de senkinek sem volt oka aggódni. A szövetség a jövőben is fokozottan ellenőrzi a vadvizeket.

VN

Fotó: VN/vasivizeken.hu

A hosszú szárazságot követő szerény csapadékmennyiség ismét hajózhatóvá tette a Rábát, ezért a horgászszövetség halőrei október közepén Ikervárnál ismét vízre szálltak, azonban a remek őszi idő ellenére csónakos horgásszal nem találkoztak, a partról horgászók közül viszont többeket meglepett a vízről érkező halőri ellenőrzés.

Senkit sem kellett figyelmeztetni

Kiderült, vegyesen kapnak a halak. Volt, aki nyolckilós pontyot is tudott fogni, másokat megtréfált a Rába, és zsákmány nélkül távoztak. Az ellenőrzött pecások közül valamennyien betartották a vízterületre vonatkozó szabályokat, így a halőröknek nem kellett senkit figyelmeztetni, vagy feljelenteni. Az ikervári ellenőrzés után október 22-én a nicki Rába- szakasz következett, a hivatásos halőröknek Porteleki Gábor társadalmi halőr és egyben egyesületi elnök segített a Rába duzzasztott szakaszának feltérképezésében. Az indulást követően hamarosan egy csónakos horgászszal találkoztak, akinek aznapi eredménytelensége ellenére a fogási naplója szép fogásokról tanúskodott, igazolva, hogy a Rába nicki szakasza még bővelkedik ragadozóhalakban is. Az alacsony vízszint és a hódok által bedöntött fák miatt a korábbiakhoz képest jelentősen korlátozottak voltak a csónakkal való haladás lehetőségei, így a tervezettnél korábban ért véget az ellenőrzés. A kikötőbe visszatérve a szürkületi órában még két további horgásszal találkoztak, de rendben találtak mindent náluk is. Az ellenőrzés során tapasztalt alacsony vízállás és az emiatt szerény forgalom ellenére a szövetség továbbra is kiemelt feladatának tekinti a vadvizek minél gyakoribb ellenőrzését, elsősorban az őshonos ragadozófajok védelme érdekében. A Rába frekventált szakaszai mellett, a horgászok által látogatottabb vízfolyások őszi ellenőrzése is folyamatosan napirenden van, amit a novemberi, decemberi halőri vezénylés alapján végeznek majd el, vagyis a horgászok számíthatnak a hivatásos halőrök megjelenésére a folyóvizek partján.

Horgásztavaknál is jártak az ellenőrök

Múlt pénteken a kedvelt vasi horgásztavak környékén zárult a közös ellenőrzések sora, a hétköznapokban megszokott, vezénylés szerinti önálló ellenőrzések mellett. A szövetség továbbra is mindenkit arra kér, hogy amennyiben szabálytalanságot tapasztalnak, forduljanak bizalommal a halőrökhöz, a szövetség irodájához, súlyosabb esetben a rendőrséghez. A szövetség honlapján elérhető az anonimitást biztosító online szabálysértési bejelentőfelület, ahogyan a jogsértő horgászok névsora is megtalálható a szervezet honlapján.

Kiemelt képünkön: Karácsonyi Tamás éppen egy horgászt ellenőriz, mindent rendben talált

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában