Frissen Vasból

2021.11.01. 09:19

Kísérlet a közeli világűrben – Hegyhátsálról szállt fel a ballon – fotók

Magaslégköri ballonkísérletet végeztek a Hegyháti Csillagvizsgálónál. A cél egy eddiginél biztonságosabb szonda tesztelése volt. A kísérletet – amely gyakorlatilag a közeli világűrben zajlott – Hegyi Norbert mérnök végezte, aki amatőr csillagász és tagja a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítványnak.

Tóth Judit

20211030 Meterológiai ballont küldött fel Hegyi Norbert csillagász, Hegyhátsál, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A Hegyháti Csillagvizsgálóban éppen tíz éve, 2011. október 31-én volt az első ballonkísérlet. Szombaton újabb ballont indítottak útjára 14 óra 11 perckor, így ez jubileumi kísérletnek is tekinthető. A felengedést – a több órás összeszerelő munkát követően – eredetileg 11 óra körülre tervezték, azonban a pára és a nagy köd miatt ezt csak később tudták megtenni. Végül szerencsére kegyes volt az időjárás a nagyszabású kísérlethez, hiszen szép, napsütéses időben lehetett tesztelni a szondát.

 

-A ballon csúcsmagassága 27.465 méter volt, legnagyobb sebessége pedig 293 km/h. A szonda 1 óra 37 percet repült, és 15.48 perckor szállt le Győr-Moson-Sopron megyében, Mihályi és Potyond között. Három frekvencián ment a nyomkövetés és egy GoPro kamera készítette a képeket a levegőből – tudtuk meg Hegyi Norbert amatőr csillagásztól, aki egyébként a Széchenyi István Egyetem oktatója is és doktori kutatásaihoz végezte el a kísérletet.

Az indítás elsődleges célja egy eddigieknél biztonságosabb szonda megalkotása és tesztelése volt. A képek készítése csupán másodlagos szempontot jelentett. Ennek ellenére különleges felvételek születtek, ezeken nyomon követhető a térség változása, fejlődése, így például az elmúlt időszak építkezései, beruházásai is.

Az első képeken a Hegyháti Csillagvizsgáló látható, viszonylag közelről. Jól kivehető az objektum minden egyes része, beleértve az újonnan épített egységeket is. Az indítás utáni percekben Körmendről és környékéről már 2-3 kilométeres magasságból készültek felvételek, ezeken jól látható például a nemrégiben átadott M80-as út. Szombathely térsége már sokkal nagyobb távolságból – mintegy 25 kilométeres magasságból – került lencsevégre. A képeken felfedezhetők az Alpok csúcsai, a Fertő-tó, sőt még a Balaton is.

-Azt is vizsgáltuk, hogy a szonda valóban képes-e biztonságosan repülni és valóban elviseli-e a rendkívül alacsony, mínusz 60 fok körüli hőmérsékletet, a 20 mbar légnyomást az erős UV sugárzást – mondta végül a kísérletet vezető Hegyi Norbert, aki folyamatosan értékeli ki az eredményeket a következő hetekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában