Természetvédelem

2021.11.13. 07:00

Legyen jobb a Pinka ökológiai állapota!

Konferencián számolt be a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Burgenlandi Tartományi Kormányhivatal arról az AquaPinka – a Pinka fenntartható vízgazdálkodása című projektről, amelyet közösen valósítanak meg.

Markó Petra

20211112 Pinka konferencia, Körmend, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója köszöntőjében rámutatott, a két ország vízügyi csapata nehéz feladatra vállalkozott, hiszen a céljuk a Pinka jó ökológiai állapotának elérése és fenntartása. – A választás azért a Pinkára esett, mert ez egy olyan speciális határvízfolyás, ami többször lép be egyik ország területéről a másikra és teljesen egyértelmű, hogy a kezelését csak közös elvek alapján és egyetértésben lehet végezni – mondta Gaál Róbert.

Dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke történelmi visszatekintést adott a Pinka völgyében lévő magyar településekről, hangsúlyozta a természeti kincsek megóvásának fontosságát. Josef Wagner, a Burgenlandi Tartományi Kormányhivatal képviselője az osztrák oldalon végrehajtott munkálatokat ismertette, majd a konferencia szakmai előadásokkal folytatódott. Megtudtuk: elkészült a projekt monitoring terve, ami alapján új felszíni és felszín alatti vízrajzi mérőhelyeket hoztak létre.

Vaskeresztesen, Szentpéterfán a hidakra szereltek radaros vízszintmérőket, Horvátlövőn, Pornóapátiban és Szentpéterfán pedig talajvizes kutakat telepítettek. Ezek segítségével egy éven keresztül folyamatosan mérték a többi között a Pinka vízállását, minőségét, a talajvízszintet, a talajvizet. A folytatásban az eredmények fényében elkészítik a Pinka vízkészlet-gazdálkodási tervét.

Kiemelt képünkön: Gaál Róbert rámutatott: a két ország vízügyi csapata nehéz feladatra vállalkozott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában