Frissen Vasból

2021.11.26. 07:00

RobOlimpia: szumórobotok és sok más Szombathelyen – 15 vasi csapat nevezett – fotók, videó

A második Szombathelyi RobOlimpiát rendezte meg a Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület az Agora Művelődési és Sportházban csütörtökön Vas megyei tanulók részére.

Merklin Tímea

20211125 II. Robotolimpia, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A csapatok robotjaikkal 2+1 versenyszámban mérkőztek meg. A LEGO-robot szumobajnokságon a robotoknak egy körből kellett kitolni egymást, az nyert, akinek jobb volt a konstrukciója és jobban programozta a robotot. A második versenyszám egy gyorsasági vonalkövetés volt, végül a gyerekek bemutatták mikrovezérlő alapú (beágyazott) projektjeiket.

 

 

Dr. Nemes József, a Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület elnöke elmondta: 12 általános iskolai, két középiskolai és egy egyetemi csapat vesz részt a szumoversenyen, vagyis többségben vannak a gyerekek. Talán a LEGO tartja távol a magasabb életkorú fiatalokat, esetleg úgy gondolják, hogy ők „már nem játszanak”, pedig ez nem játék, hanem játszva tanulás. A gyorsasági vonalkövetésbe hat csapat nevezett korosztálytól függetlenül. A főszervezőtől azt is megtudtuk: már lehet készülni a 2022. május utolsó csütörtökén rendezendő negyedik Szombathelyi Ro bot építő és -programozó versenyre, ahol a feladatok szállítókonténertologatás és labirintusból való kitalálás lesznek. Jövő novemberben pedig a robotszumóval egyenes gyorsasági sprintverseny lesz tízméteres futammal, ezekre kell jó programokat írni.

 

Standardben I. kategóriában első lett a Pixel Team, II. kategóriában a Tájszonék csapat; extrém I-es kategóriában első helyet szerzett a Dirty Box. A gyorsasági versenyt az Uniquecode nyerte, a Sumo összetett vándorkupát a Pixel Team.

Kiemelt képünkön: A gyerekek körében középen Nemes József és Gál László szervezők és a verseny bírái

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában