Vas megyei díj 2021 – Balogh Péter megmentette az oladi Ernuszt-kriptát

A Magyar Építészet és Építőművészet kategória győzteseként indul a Vasi Prima jelöltek között Balogh Péter építészmérnök, a Rumi Rajki Műpártoló Kör elnöke.

VN

Fotó: Nemeth Jozsef

Szombathelyen született 1942- ben, polgári családban. 1965- ben szerezte meg építészmérnöki diplomáját. 1965-től 1983-ig a kivitelezésben dolgozott. Ebben az időszakban épült közreműködésével Szombathelyen az Élelmiszeripari Gépgyár, a Pamutipar fonodája; Körmenden a Városi Tanács épülete; Molnaszecsődön a laktanya. Szombathelyen a vezetésével épült fel az újdonságnak számító, francia alagútzsaluzatos technológiával 263 lakás a Rohonci úton.

 

Szombathely városánál beruházási irodavezető- főmérnökként dolgozott 1985-től 2004-ig. Közreműködésével épült hat tornaterem, egy óvoda, 300 lakás, az Oladi Művelődési Központ és Iskola. Sikerült megmentenie az oladi Ernuszt-kriptát. Külön gondot fordított a köztéri szobrok restaurálására. 1979-ben alapító tagja a budapesti Kós Károly Körnek. Alapító tagja és 1998 óta elnöke a Rumi Rajki Műpártoló Körnek. Megszervezte egyebek mellett a Szent István-szobor felállítását. Közreműködött Rauscher Miksa építész hagyatékának megszerzésében. Több mint 150 publikációt jegyez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában