Frissen Vasból

2021.12.02. 14:00

Az autóbuszra várva Szombathelyen – Utasbarát megállók nyomában: hol van, hol nincs

A mai kor színvonalának megfelelő utasbarát buszmegálló ma már nehezen képzelhető el az időjárás viszontagságai ellen védő pavilon és padok nélkül. Olvasói megkeresés alapján megpróbáltuk kideríteni, mitől függ, hogy hol van és hol nincs utasbarát megálló a városban.

Gyöngyössy Péter

20211201 Szombathely Piacnál nincs fedett buszmegálló ezt hiányolják az olvasóink. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Nyugdíjas olvasónk keresett meg bennünket azzal a panaszszal, hogy több, általa használt szombathelyi buszmegállóban nincs se pad, se esőbeálló. Ő a vasútállomás felől rendszeresen utazik a belvárosba és a piacra. A Thököly utcában a városháza mögött található buszmegálló az egyik olyan pont, ahol az egyik oldalon van minden, utasváró pavilon és padok is.

A másik oldalon viszont semmi sincs. Olvasónk elmondta, hogy miután a belvárosban elintézte ügyeit, bevásárolt, jól jönne, ha legalább a csomagjait le tudná rakni egy padra. Előfordult, hogy olyan fáradt volt, hogy jobb híján az egyik bolt bejárati lépcsőjére ült le, szégyenszemre, csaknem kilencvenévesen. Ugyanez a helyzet a piacnál is. Itt is csak egy napszítta menetrendekkel teli aggatott tábla van. Se beálló, se pad.

Kérdéseinket elküldtük a szombathelyi városházára. Dr. Károlyi Ákos jegyző válasza szerint a buszvárók, padok létesítése nem indokolt azokban a megállókban, ahol alapvetően leszálló utasforgalom van. Előfordul az is, hogy a jogos igény ellenére mégsem létesülhet egy nagyon egyszerű beálló sem, mert ezek felépítése előtt figyelembe kell venni azokat a jogszabályokat, amelyek elsősorban műszaki, településrendezési, illetve közlekedésbiztonsági szempontból szabályozzák a járdákra elhelyezhető építményeket.

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet és a gyalogos közlekedés közforgalmi létesítményeinek tervezéséről szóló műszaki előírás alapján nem lehet semmit elhelyezni a Thököly utcai déli oldalán található megállónál. A szükséges, előírt paramétereket tekintve olyan keskeny ott a járda, hogy nem fér el a beálló. Ilyen esetekben figyelembe kell venni azt is, hogy az érintett járdaszakaszon milyen mértékű a gyalogosforgalom. Ugyanis a vonatkozó hatályos előírások szerint a járdának legalább 1,50 méter szélességűnek kell lennie. A forgalmasabb szakaszokon még ennél is szélesebbnek.

A válasz nem tért ki a piac előtt található megállóra. A vásárcsarnok előtt van hely, mégis magányosan árválkodik a buszmegállót jelző tábla. Talán arra gondoltak a tervezők, hogy aki ázik-fázik, az beáll a piac közel húsz méterre lévő fedett bejárata alá, és majd sprintel, ha jön a busz?

Kiemelt képünkön: A piacnál van hely bőven – utasbarát buszmegálló azonban nincsen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában