Frissen Vasból

2021.12.04. 07:00

Az időskori demencia ellen – Szellemi és fizikai aktivitás is kell, hogy tornáztassuk agytekervényeinket

Az idősödés egyik legnagyobb mumusa, hogy csökken a testi erőnk és emellett sajnos a szellemi éberségünk is. Feledékenyek, szétszórtak leszünk. Ez mind a magunk, mind a környezetünk számára teher. Arról faggattunk néhány már nem túl fiatal férfit és nőt, mivel tartják karban magukat, hogy az időskori demencia elkerülje őket.

Tersztyánszky Krisztina

20211123 Szombathely Időskori demencia ellen Képen: Dancs Istvánék sakkoznak Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Tóth Sándor – több civil szervezet vezetője, illetve tagja – például már betöltötte a 84-et, de a mai napig mindennap korán kel és igyekszik minél több időt tölteni a szabadban, a friss levegőn. A sport mindig része volt az életének, és ezt a mai napig nem adta fel. Naponta öt-hat kilométert kocog, és a kerti munka is a rendszeres tevékenységei közé tartozik. Fontos számára a közösségi élet, alelnöke a Szív a Szívért Egyesületnek, alapító tagja az Aranykorúaknak és elnöke a tizenöt éve megalakult Evangélikus Férfikörnek.

Amióta megözvegyült, a gyermekei, unokái naponta meglátogatják, de önmagáról teljes mértékben maga gondoskodik: főz, mos, takarít, kertészkedik.

Horváthné Pados Teréz ötödik éve nyugdíjas. Az egészségének megőrzése érdekében tavasztól őszig minden reggel egy órát tornázik, ezt a nyári időszakban a kerti munka helyettesíti. Sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, esküszik a szőlőmag és a belőle készült őrlemény jótékony hatására. Az aktuális hírekről naponta tájékozódik, sőt cikkeket is ír a helyi újságba. Ha tud, négy unokájának is segít az iskolai feladatokban. Tagja több civil szervezetnek, a Csepregi Borbarát Hölgyek Egyesületének ő a krónikása.

– Igyekszem úgy alakítani a napjaimat, hogy legyen egy órányi énidőm, ami általában hajnalban van, olyankor csak magammal foglalkozom – árulja el a nyugdíjas tanítónő. Ugyancsak az aktív életben látja a fiatalosság titkát Fehér Csabáné Baba, akivel, férjével együtt a déli városrész számos közösségi rendezvényén találkozhatunk – nem ritkán szervezőként. – Az egyik legjobb dolog, ha tevékeny életet élünk – mondja.

– Kertészkedünk – lehajolunk akkor is, ha fáj –, kézimunkázunk, közösségbe járunk, sportolunk, sétálunk, jógázunk. Ezek mind örömforrások lehetnek a számunkra, és ha örül a lelkünk, ha pozitív élményeket gyűjtünk, akkor a testünk is jobban érzi magát. Baba a szürkeállomány edzésére jó módszernek tartja a rejtvényfejtést, a társasjátékot, a kártyát, a kirakót. Jó módszer a naplóírás is, ami rákényszerít az aznap történtek felidézésére. Remek memória-karbantartó a versek memorizálása, számsorok visszamondása, a különböző szójátékok és természetesen maga az olvasás is. Persze jól jönnek az étrend-kiegészítők, a természetgyógyászati készítmények is. Mészáros Róbertné Magdi a 83-at tapossa, több mint harminc éve nyugdíjas.

A legfontosabbnak azt tartja, hogy az ember soha ne hagyja el magát, végezze el ugyanúgy a napi teendőit, mint korábban. A szellemét olvasással, rejtvényfejtéssel, a világ dolgai iránti érdeklődéssel tartja karban. Emellett mindig keres magának valami inspiráló elfoglaltságot, ami fontos, ami érdekes. Például a nyugdíjasszövetség vezetőségi tagjaként jótékonysági programokat szervez.

Fotó: Cseh Gábor / Tóth Sándor mindennapjaihoz hozzátartozik a kerti munka

Szintén a szövetségben, immár tiszteletbeli elnökként ténykedik Dancs István, aki hetente több alkalommal besegít a programszervezésben, az idősek ügyeinek intézésében. Feleségével, Katival, aki szintén tartalmas pedagóguspálya után vonult nyugdíjba, rendszeresen sakkoznak, társasjátékot játszanak vagy rejtvényt fejtenek, ez mind kitűnő a szellemi kondíció javítására. István vallja, hogy a szellemi és a fizikai igénybevétel elválaszthatatlan egymástól, ezért rendszeresen mozognak, amikor lehet, úsznak. Persze a hét unoka sem teszi lehetővé, hogy nagyon elhagyják magukat.

Megkérdeztük Koroknai Anikó mentálhigiénés szakembert is, aki évek óta a demensellátásban dolgozik a Pálos Károly Központ égisze alatt. Azt mondja, az agytekervények karbantartása kapcsán az otthoni szabadidős tevékenységek közül sokan elsősorban a mentális tevékenységekre gondolnak. Ilyenek az olvasás, keresztrejtvényfejtés, szókirakózás vagy a sakk. De természetesen otthon is jó a rendszeresen végzett torna vagy mozgás. Még a téli időszakban is fontos, hogy minél több legyen az aktív mozgás a szabad levegőn, a séta. A szabad téren végzett aktív tevékenységek során rengeteg inger éri az agyunkat, ami mindenképpen jó.

– A nyugdíjba vonulással sok ember társas kapcsolatai jelentősen beszűkülnek. Annak ellenére, hogy a tanulást és a mentális elfoglaltságot általában magányos tevékenységeknek gondoljuk, fontosnak tartom, hogy legyen kivel megosztani a gondolatainkat, közösen gondolkodni dolgokról. Mások véleménye a világról, ötletei, kimondott érzései, és saját gondolataink hangos kimondása segít a koncentrálásban és jobban megdolgoztatja agysejtjeinket. Ha pedig mégis rendszeresen elfelejtjük, hogy mit hova tettünk, akkor se keseredjünk el, mert vannak hasznos praktikák.

– A két legfontosabb trükk az átláthatóság és a rendszeresség – vallja Anikó. – Mindig azt javaslom az időseknek, hogy alakítsanak ki napi rutint, amely szerint élik az életüket, így ez annyira a részükké válik, hogy „magától megy”, nem kell erőfeszítéseket tenni azért, hogy ne felejtsük el. Ekkor már csak a különleges eseményekre kell figyelni.

Erre jók az emlékeztető táblák, a hűtőre kihelyezett jegyzetek vagy a telefonba beállított emlékeztetők. Itt viszont fontos az egyszerűsítés, hiszen ha például a hűtőnket amúgy is telepakoltuk hűtőmágnessel, biztos nem találjuk meg a saját figyelmeztetésünkre kihelyezett cetlit. Ha valaki feledékenyebb, akkor jó, ha van olyan családtag, ismerős, aki biztosan nem felejti el figyelmeztetni őket.

Kiemelt képünkön: Dancs István és felesége, Kati rendszeresen sakkozik, társasjátékot játszik vagy rejtvényt fejt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában