Hagyomány a decemberi evezés

2021.12.29. 07:00

Kajakok, kenuk a téli Rábán Körmendnél - fotók

Az elhivatott vízitúrázók nemcsak a nyári hőségben szállnak vízre, hanem egész évben aktívak. A téli hideg számukra nem akadályozó tényező, sőt egyenesen kihívást jelent. Ezt a kihívást egy évben legalább egyszer – lehetőleg karácsony és szilveszter között – muszáj teljesíteni. A Bereki Bárkás Egylet Egyesület húszfős csapata a Körmend–Molnaszecsőd szakaszon tartotta évzáró téli evezését.

VN

Téli vízitúra Bereki Bárkás Egylet

Fotó: Jambori Tamas

A december végi evezés hagyomány a vasi vízicsapatok körében. A legtöbben a karácsony utáni napokban szállnak kajakokba és kenukba, mások pedig éppen szilveszterre időzítik túrájukat, ilyenkor pezsgővel koccintanak a vízen és elbúcsúztatják az évet. 

 

A Bereki Bárkás Egylet Egyesület évek óta tartja azt a jó szokást, hogy az év végén népes társasággal vízitúrát szervez. Az idén mintegy húszan jöttek össze az évzáró evezésre. A levegő hőmérséklete 0-1 Celsius-fok körül mozgott, a víz ennél valamivel melegebb volt, de még így sem érte el a 4 Celsius-fokot. 

 

– A vízállás ideális, nem esik az eső, nincs komolyabb szél, így minden adott egy jó kis túrához. Az idén egyesületünkhöz többen csatlakoztak, jöttek barátaink Budapestről, Dunavarsányból, Szombathelyről és Dömsödről is – mondta az indulás előtt Varga Gábor István egyesületi elnök.

 

 – Nem bántuk volna, ha a reggeli ködből marad egy pici kora délutánra, hiszen ilyenkor sokkal többet mutat magából a természet. A madarak bátrabbak, előmerészkednek, gyakran találkozunk kormoránokkal, sőt egyre többször látunk jégmadarat is, amit élénk tollazata miatt repülő drágakőnek is neveznek. Jó jel, hogy sokszor kíséri a túráinkat jégmadár, hiszen ez a faj rendkívül érzékeny a víz tisztaságára. Jelzőrendszer, ami biztosít bennünket arról, hogy szeretett folyónk, a Rába minőségileg rendben van. 

Téli vízitúra Bereki Bárkás EgyletForrás: Jambori Tamas

 

A csapat legidősebb tagja a 72. évében járó Varga Béla volt, aki gyakran túrázik Magyarország folyóin. Idei nagy vállalása volt, hogy barátjával, a körmendi Kovács Péterrel Dömsödtől Bajáig evezett a Dunán, majd onnan vissza, előbb a Duna-völgyi főcsatornán, majd Akasztótól a Kiskunsági-főcsatornán. Ez három nap alatt 275 kilométert jelentett. A Rábára mindig szívesen jön, mert technikás folyó, mindig más, nem lehet rá igazán felkészülni. 

 

Szintén visszajáró vendég a dunavarsányi Merkapt-Mekler László Sport Egyesület kenus edzője, Németh Szabolcs is, aki azt mondta, náluk, a Rác­kevei-(Soroksári) Duna-ágon lehet legjobban az olimpiára felkészülni, de a legizgalmasabb folyó Magyarországon egyértelműen a Rába. Körmendre szinte már hazajön, sokszor elhozta már ide magyar és nemzetközi sikereket elért tanítványait is. 

 

A közös túra előtt a vízitúracsapat hagyományosan együtt is ebédel. Ilyenkor ugyan nem rábai halakat, hanem tengeri herkentyűket sütnek fokhagymásan, az idén ezek mellett készült húsos kolbász és sült tarja is. A koccintás sem maradt el: egy kör az óévre, egy az új esztendőre, egy pedig az összetartó barátságra. 

Forrás: Jambori Tamas
Forrás: Jambori Tamas
Forrás: Jambori Tamas

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában